Monika Földešiová Rôzne

Kraj ruší ďalšie školy

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) bude po troch mesiacoch opäť znižovať počet svojich školských zariadení. Naposledy sa sieť stredných škôl, školských zariadení a stredísk praktického vyučovania zoštíhľovala vo februári.

Vtedy z nej boli vyradené dve stredné školy a dve školské zariadenia. Od 1. augusta prestanú v Nitrianskom kraji existovať ďalšie dve strediská praktického vyučovania a jedno školské hospodárstvo.
Ako sa uvádza v materiáloch predložených na ostatnom rokovaní zastupiteľstva NSK, tieto zariadenia si už dlhší čas neplnia svoj pôvodný účel. Poslanci NSK preto rozhodli o ich zrušení. Zo siete tak bude vyradené Školské hospodárstvo Albertov dvor v Šuranoch, Stredisko praktického vyučovania na Ďurčanského ulici v Nitre a Stredisko praktického vyučovania na Tovarníckej ulici v Topoľčanoch.
Racionalizácia sa dotkne aj gymnázií v Želiezovciach. „V súvislosti s klesajúcim počtom žiakov, nedostatkom finančných prostriedkov a narastajúcimi záväzkami je nutné znížiť prevádzkové náklady a zefektívniť vyučovanie na gymnáziách,“ uvádza sa v materiáli schválenom krajským zastupiteľstvom. Aby sa znížili náklady na vyučovanie, rozhodli poslanci o tom, že Gymnázium J. A. Komenského s vyučovacím jazykom maďarským sa presťahuje do budovy Gymnázia Štúrova 16. „Obe gymnáziá zostanú samostatnými právnymi subjektmi, budú sa len nachádzať v jednej budove. Po rekonštrukcii budovy Gymnázia Štúrova 16 finančné prostriedky z normatívu vykrývajú náklady na prevádzku i energie tejto školy. Pri existencii oboch škôl v tejto budove bude toto finančné vykrytie ešte výhodnejšie a zvyšné prostriedky môžu byť využité inak,“ píše sa v správe. Podľa schváleného uznesenia majú obe školy sídliť v jednej budove od 1. augusta.
NSK zefektívnil sieť svojich školských zariadení už niekoľkokrát. Pri vzniku mal kraj vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti celkovo 127 stredných škôl, školských zariadení a stredísk praktického vyučovania. Postupnou racionalizáciu sa ich počet znížil na súčasných 67. Ako pripomenul predseda NSK Milan Belica, práve sústavná racionalizácia školskej siete umožňuje kraju zabezpečovať a modernizovať prevádzku v zostávajúcich školských zariadeniach.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM