Rastislav Búgel Samospráva

Ťažká situácia rodín v núdzi. Kraj ich chce podporiť, našiel 30 000 €

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) podporí v roku 2013 rôzne programy na ochranu rodín a detí sumou 30.000 eur. Kraj už zverejnil výzvu na podávanie projektov, ktoré budú zamerané na pomoc rodinám v kríze.

Ilustračný obrázok k článku Ťažká situácia rodín v núdzi. Kraj ich chce podporiť, našiel 30 000 €

Zároveň chce podporovať programy určené na prevenciu a odstraňovanie rôznych negatívnych javov, akými sú alkoholizmus, drogy, domáce násilie.

Ako informovala vedúca Odboru sociálnych vecí a zdravotníctva Úradu NSK Miluša Budayová, schválené finančné prostriedky majú zabezpečiť aktivity zamerané na prevenciu, podporu plnenia rodičovských povinností, plnenie funkcií rodiny a na upevňovanie rodinných vzťahov.

Jedným z cieľov grantovej výzvy je podľa jej slov aj zvyšovanie finančnej gramotnosti v rodinách. „Ide o kritický problém dnešnej doby. Často vidíme, že nedokážu hospodáriť s peniazmi. Mnohokrát si práve sociálne slabé rodiny požičajú financie, ktoré nevedia splácať a ocitnú sa bez prístrešia. Ich maloleté deti napokon končia v inštitucionálnej starostlivosti. Chceme, aby prevencia bola zameraná aj týmto smerom,“ skonštatovala Budayová.

Projekty, ktoré sa budú uchádzať o grant, musia byť realizované na území NSK, pričom maximálna výška príspevku je 8298 eur. Oprávneným žiadateľom je podľa Budayovej akreditovaný subjekt, fyzická, alebo právnická osoba, prípadne obec. „Žiadosť o poskytnutie finančného príspevku spolu s projektom je potrebné doručiť na Úrad NSK najneskôr do 31. januára 2013. Projekty budú posúdené Komisiou sociálnej pomoci, ktorá ich odporučí Zastupiteľstvu NSK na schválenie,“ doplnila Budayová.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM