Rastislav Búgel Správy Samospráva

Kraj odkúpi od mesta budovy Gymnázia na Golianovej ulici: Zaplatí 3 a pol milióna

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) odkúpi od mesta Nitra budovy Gymnázia na Golianovej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Kraj odkúpi od mesta budovy Gymnázia na Golianovej ulici: Zaplatí 3 a pol milióna
Foto: Rastislav Búgel

Krajskí poslanci na svojom dnešnom zasadnutí rozhodli, že vyšší územný celok (VÚC) za sedem pavilónov zaplatí celkovo 3 525 690,64 eura. Podľa schváleného uznesenia bude prvá splátka v hodnote tri milióny eur uhradená z rozpočtu NSK do 60 dní od podpisu kúpnej zmluvy. „Zostávajúca čiastka bude uhradená formou splátok rovnomerne rozdelených na tri roky počnúc rokom 2018,“ uvádza sa v uznesení.

Odkúpia všetky pavilóny

Odkúpenie budov gymnázia je súčasťou majetkového usporiadania medzi nitrianskou radnicou a NSK. „Niektoré nehnuteľnosti, ktoré využíva kraj, pripadli pri delimitácii štátneho majetku mestu a naopak. Takisto to bolo aj v prípade Gymnázia na Golianovej ulici v Nitre. Budovy získalo mesto, ale sídli v nich krajská inštitúcia, v tomto prípade škola. Vzhľadom na to, že máme dobrú finančnú kondíciu, tak sme sa rozhodli, že do nášho majetku odkúpime všetky pavilóny gymnázia od A až po G,“ uviedol predseda NSK Milan Belica.

Zamenia pozemky

Kraj kupuje od nitrianskej radnice iba školské budovy. Pozemky pod nimi si na obdobie 20 rokov prenajme za jedno symbolické euro ročne. „A to z toho dôvodu, aby mohli investovať prostriedky z Európskej únie napríklad do opláštenia, zateplenia a ďalších úprav, ktoré si vyžadujú tieto stavby, pretože už nie sú najmladšie,“ povedal Belica.

Ako doplnil, v budúcnosti chce kraj získať aj pozemky pod gymnáziom, nebude ich však od mesta kupovať. „Nechceli sme to teraz komplikovať, ale neskôr chceme pozemky s mestom zamieňať za tie, ktoré máme my, napríklad pri našom Divadle Andreja Bagara, ale aj ďalšie pozemky, o ktoré má mesto Nitra záujem. Budeme ich jednoducho postupne zamieňať, aby sme už úplne dokončili celý ten projekt vzájomného usporiadania majetku,“ dodal Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM