Monika Földešiová Rôzne

Kraj chce vytvoriť odborné centrá zo škôl

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje zriadiť dve centrá odborného vzdelávania a prípravy na výkon povolania a odborných činností.

Jedno z nich by malo byť zamerané na oblasť stavebníctva a druhé na oblasť gastronómie. Každé z centier by malo vzniknúť združením dvoch stredných škôl rovnakého zamerania. Cieľom je sústredenie moderných technologických zariadení i odborných pedagogických zamestnancov do jedného právneho subjektu, čo v konečnom dôsledku prinesie i finančné úspory. Vytvorenie odborných centier budú na svojom najbližšom zasadnutí schvaľovať poslanci Zastupiteľstva NSK.
Centrum odborného vzdelávania a prípravy v stavebníctve v Nitre by malo vzniknúť združením personálnych, odborných i materiálnych kapacít Strednej priemyselnej školy stavebnej na Cabajskej a Strednej odbornej školy na Nábreží mládeže v Nitre. V obidvoch školách sa pripravujú žiaci na remeslá v stavebníctve. Prvá fáza by sa mala začať prístavbou dielní, výdajne jedál a piatich učební k budove školy na Cabajskej. V druhej fáze by sa mali do priestorov školy presťahovať žiaci, pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci zo školy na Nábreží mládeže. Obidve školy by sa mali spojiť do jedného právneho subjektu. Zámer je potrebné realizovať aj z racionalizačných dôvodov, pretože na Strednej odbornej škole na Nábreží mládeže dlhodobo postupne klesá počet žiakov, zhodujú sa členovia Komisie školstva, mládeže a športu pri Zastupiteľstve NSK. Z pôvodnej kapacity 600 žiakov sú priestory školy v súčasnosti využívané na 60 percent a priestory internátu na 20%. Do uvoľnených priestorov školy na Nábreží mládeže by sa mala presťahovať Stredná zdravotnícka škola, ktorá v súčasnosti sídli na Farskej ulici v priestoroch, ktoré si NSK dlhodobo prenajíma od cirkvi. V budúcom školskom roku zmluva o prenájme priestorov končí. Na prístavbu priestorov školy na Cabajskej plánuje kraj využiť finančné zdroje získané odpredajom budovy internátu na Nábreží mládeže, ktorá je majetkom NSK.
Centrum odborného vzdelávania a prípravy v oblasti gastronómie v Nitre plánuje NSK vybudovať združením personálnych, odborných i materiálnych kapacít Strednej odbornej školy potravinárskej na Cabajskej a Strednej odbornej školy na Levickej. Škola na Cabajskej pripravuje žiakov v študijných a učebných odboroch mäsiar, mäsiar – lahôdkár, pekár, cukrár, cukrovinkár – pečivár, biochemik – mliekarenská výroba, kontrola potravín. Na Strednej odbornej škole na Levickej sa pripravujú žiaci v študijných a učebných odboroch kuchár, čašník, servírka a spoločné stravovanie. Škola na Levickej sa v minulosti už štyrikrát sťahovala a v súčasnosti sídli v priestoroch, ktoré si kraj prenajíma od Mesta Nitra. Stredná potravinárska škola na Cabajskej pritom niektoré svoje priestory nevyužíva a prenajíma ich. Stavebnými úpravami by sa priestory na Cabajskej dali upraviť tak, aby v nich mohli po vykonaní racionalizačných opatrení študovať žiaci oboch terajších škôl. Po presťahovaní žiakov i zamestnancov z Levickej by sa mali obidve školy spojiť do jedného právneho subjektu.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM