Rastislav Búgel Samospráva

Kraj bude šetriť na tlmočníkoch: Do posunkovej reči budú prekladať lacnejšie

Nitriansky samosprávny kraj zníži odmenu tlmočníkom, ktorí nepočujúcim prekladajú do posunkovej reči. Podľa slov vedúcej odboru sociálnych vecí a zdravotníctva Úradu NSK Miluši Budayovej sa odmena za hodinu tlmočenia zníži zo súčasných 8,88 eura na 6,44 eura.

Ilustračný obrázok k článku Kraj bude šetriť na tlmočníkoch: Do posunkovej reči budú prekladať lacnejšie
Foto: Rastislav Búgel

Ako zdôraznila, peniaze, ktoré kraj takto ušetrí, nepôjdu späť do rozpočtu, ale budú opätovne využité pri poskytovaní sociálnych služieb. „Dnes na tlmočenie vynakladáme na 14 občanov z Nitrianskeho samosprávneho kraja sumu 22 000 eur. Myslím, že by za túto sumu malo byť uspokojených viac ľudí,“ skonštatovala Budayová.

V iných krajoch za menej

Podľa jej slov mnohé kraje platia za tlmočenie do posunkovej reči podstatne menej ako NSK. „Keď to vedia v iných krajoch zabezpečiť za nižšiu sumu, prečo by sa to nedalo aj v našom. Veď v Žilinskom samosprávnom kraji platia 3,99 eura, v Trnave je to niečo cez päť eur,“ hovorí Budayová.

Zároveň skonštatovala, že by sa malo prehodnotiť aj to, na aké účely nepočujúci využívajú služby tlmočníkov. Podľa nej nie je správne, ak kraj prepláca odmenu za tlmočenie na futbalovom zápase. „Ja sa napríklad trošku nad tým pohoršujem. Ja nevidím dôvod, prečo by sa malo tlmočiť na futbalovom zápase. Alebo prekladať do posunkovej reči na bohoslužbe. Viem, že tá bohoslužba má určité časti, ktoré sú sústavne tie isté. Samozrejme, kázeň je každú nedeľu iná. Tak dobre, tak budeme prekladať, dajme tomu len tú kázeň. Na všetky takéto veci sa poberajú pôžitky a využíva sa možnosť tlmočiť,“ pokračovala Budayová.

Nezáujmu sa neobávajú

Podľa jej ďalších slov nie je opodstatnená obava, že po znížení hodinových sadzieb za preklad do posunkovej reči, nebudú mať tlmočníci o túto prácu záujem. „Neobávam sa toho. Keď vedia v Žiline pracovať za nižšiu sadzbu… Vieme porozmýšľať aj nad inými mechanizmami, ako túto službu zabezpečiť. Napríklad tým, že NSK bude mať svojho tlmočníka,“ dodala Budayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM