Rastislav Búgel Samospráva

Kraj bude mať dvoch podpredsedov: Svojho sa dožaduje aj SMK!

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) bude mať v tomto volebnom období dvoch podpredsedov. Na návrh predsedu NSK Milana Belicu krajskí poslanci rozhodli, že túto funkciu bude vykonávať Juraj Horváth zo strany Smer-SD a Ladislav Marenčák z KDH.

Ilustračný obrázok k článku Kraj bude mať dvoch podpredsedov: Svojho sa dožaduje aj SMK!
Foto: Rastislav Búgel

Obaja už boli podpredsedami NSK aj v predchádzajúcom volebnom období. Zastupiteľstvo im určilo aj ich mesačnú odmenu, ktorá bude vo výške 50 percent platu predsedu NSK. „Tá suma môže byť pohyblivá, ale dá sa povedať, že odmena podpredsedov bude okolo 1600 až 1700 eur mesačne,“ povedal Belica.

Podpredsedu chce aj SMK

Svojho podpredsedu chcela mať aj Strana maďarskej komunity (SMK), ktorá je s počtom 15 poslancov druhým najsilnejším subjektom v krajskom zastupiteľstve. „Aj v Národnej rade SR sú zo štyroch podpredsedov dvaja zástupcovia opozície. Myslím, že takýto princíp by mal byť rešpektovaný aj v NSK,“ povedal predseda poslaneckého klubu SMK Iván Farkas. Jeho návrh však poslanci neschválili. Nepodporili ani úsilie SMK obsadiť predsednícky post aspoň v troch z deviatich odborných komisií.

Chcú ich vytesniť?

Podľa Farkasa sa tak koalícia strán Smer-SD a KDH usiluje vytesniť opozíciu z politického diania v NSK. „Myslíme si, že nie je korektné a nie je politicky odôvodniteľné to, že opozícia nebude mať ani v prípade jednej odbornej komisie predsedu. Toto musím odmietnuť. Ja som poukázal na paralelu s inými samosprávnymi krajmi, poukázal som na paralelu s Národnou radou Slovenskej republiky, kde všade je ten zastupiteľský systém a tá filozofia proste jednoznačná. Je to absolútny škandál a myslím si, že toto je neadekvátne,“ skonštatoval Farkas.

S tretím sa nepočíta

Viacerí predstavitelia koalície s jeho tvrdením nesúhlasili. Ako zdôrazňovali, voľba podpredsedov NSK, predsedov a členov komisií, či Rady NSK je výsledkom legitímneho rozhodnutia väčšiny v krajskom parlamente. „Myslím si, že pokiaľ to demokraticky zastupiteľstvo odhlasuje, tak je to v poriadku. Nepočíta sa s tretím podpredsedom NSK. Boli kuloárne rozhovory aj s krajskými predsedami strán a v tomto volebnom období je dohoda na dvoch podpredsedoch. My sa riadime výsledkami volieb. Voľby dopadli tak, ako dopadli. Máme tu väčšinu, tak rozhodujeme,“ skonštatovala Renáta Kolenčíková z poslaneckého klubu Smer-SD.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM