Správy

Koronavírus: V krajských zariadeniach pre seniorov neevidujú žiadny prípad ochorenia

Klienti zariadení sociálnych služieb (ZSS) v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) musia pre hrozbu nového koronavírusu už viac ako mesiac dodržiavať prísne hygienické pravidlá.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: V krajských zariadeniach pre seniorov neevidujú žiadny prípad ochorenia
31
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Po šírení nákazy ochorenia COVID-19 v ZSS v Pezinku a ďalších zariadeniach kraj pravidlá ešte sprísnil.

NSK je zriaďovateľom 24 ZSS, v ktorých žije 3224 klientov. Už koncom februára v nich kraj obmedzil návštevy a od 6. marca ich zakázal úplne.

Prijali opatrenia

„Sú prijaté mimoriadne opatrenia na úseku hygieny, dezinfekcie, sterilizácie. Napríklad pri vchodoch do budovy a výťahov sú umiestnené bezoplachové dezinfekcie na ruky. Na chodbách sú v nočných hodinách používané germicídne žiariče,“ uviedla hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová. Podľa jej slov doteraz nebolo ochorenie COVID-19 potvrdené u žiadneho zamestnanca a ani klienta ZSS v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja.

Pracovníci ZSS denne merajú klientom teplotu, ponúkli im možnosť donášky jedla na izbu, zabezpečujú im aj potrebné nákupy, kontakt s poštou, úradmi i donášku dennej tlače.

Prijímatelia sociálnych služieb majú možnosť využívať aj služby psychológa, ktorý sa venuje prevažne tým, ktorí ťažšie znášajú izoláciu od príbuzných.

Od 1. apríla prijal kraj ďalšie opatrenia. „Klienti, ktorí budú prepustení z ústavného zdravotníckeho zariadenia, musia mať v prepúšťacej správe uvedené, že nie sú infikovaní novým koronavírusom a ani podozriví z nákazy. Takéhoto klienta zariadenie izoluje po dobu 14 dní pri striktnom dodržiavaní hygienicko-epidemiologického režimu. V súvislosti s aktuálnou situáciou predseda NSK Milan Belica dočasne pozastavuje prijímanie nových klientov do zariadení. V prípade nevyhnutného prijatia klienta musí ZSS striktne dodržať všetky hygienické zásady,“ povedala Prekopová.

Z areálu ani na krok

NSK koncom minulého týždňa opatrenia ešte pritvrdil. Pri najmenšom podozrení klienta na ochorenie COVID-19 musia pracovníci ZSS okamžite volať lekára.

V platnosti je dodržiavanie zákazu vychádzania prijímateľov sociálnych služieb z areálu zariadenia s výnimkou cesty k lekárovi so sprievodom. Prísne dodržiavanie hygienických a epidemiologických opatrení platí aj pri nástupe zamestnancov na pracovnú zmenu.

Izolačné miestnosti

Predseda NSK už okrem toho nariadil ZSS vytvorenie izolačných miestností pre prípad karantény. „Naše zariadenia majú vypracované vlastné krízové plány, ktoré sú podľa situácie aktualizované. Pre klientov sú priamo v budovách vytvorené izolačné miestnosti s izolačnými lôžkami, ktoré sa môžu rozširovať. Pre prípad potreby je zabezpečené ubytovanie aj pre zamestnancov. Kraj má okrem toho v každom z okresov, kde sa nachádzajú ZSS, v zálohe pripravené stredoškolské internáty, ktoré by v prípade potreby slúžili ako karanténne centrá pre zamestnancov a klientov týchto zariadení,“ vysvetlila Prekopová.

Ako pripomenula, na území NSK pôsobia aj súkromné ZSS. Na ich fungovanie však kraj nemá dosah a nemôže ani preverovať, ako sa v nich dodržiavajú nariadenia Úradu verejného zdravotníctva SR.

„Ide o nariadenia štátnych orgánov a aj kontroly sú v ich kompetencii. Z dôvodu mimoriadnej situácie však predseda NSK určil dve kompetentné osoby na Úrade NSK na kontrolnú činnosť v ZSS a na minimalizovanie rizika šírenia ochorenia COVID-19 u klientov a zamestnancov týchto zariadení,“ dodala Prekopová.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Koronavírus na Slovensku
31
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM