Správy

Koronakríza poznačila cestovný ruch: V Nitre rapídne klesol počet prenocovaní

Koho cestovný ruch živí, má hlavu v smútku. Aj v Nitre pandémia na celé týždne a mesiace zatvorila hotely, penzióny či reštaurácie a bary.

Ilustračný obrázok k článku Koronakríza poznačila cestovný ruch: V Nitre rapídne klesol počet prenocovaní
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Dopady koronakrízy sú tvrdé a naštartovanie je náročné. Povedala to riaditeľka Nitrianskej organizácie cestovného ruchu (NOCR) Marta Hároniková pre Radničné noviny.

Koronakríza postihla podľa jej slov Nitru v plnej miere. Odrazilo sa to aj na počte prenocovaní.

„Čo sa týka priamo Nitry, v minulom roku počas mesiacov marec až máj 2019, priznali majitelia hotelov a penziónov 69 241 prenocovaní. V tomto roku za to isté obdobie len 25 829,“ uviedla Marta Hároniková z NOCR.

Dostali sa do dlžôb

S postupným uvoľňovaním opatrení sa situácia zlepšuje no s minulým rokom sa to podľa Háronikovej nedá porovnať. Navyše niektoré prevádzky sa dostali počas pandémie do existenčných problémov.

„Za toto obdobie sa dostali do dlžôb, museli zmeniť prevádzkovateľa reštaurácie, museli znížiť počet zamestnancov a stali sa dlžníkmi voči svojim dodávateľom. Avizovaná pomoc štátu bola každému v cestovnom ruchu zbytočná, lebo buď sa nedali splniť kritériá, alebo boli kritériá nastavené spôsobom, že tomu sa pomoc nehovorí,“ opisuje šéfka NOCR skúsenosti jedného z hotelov v Nitre.

Kolaps a prepúšťanie

Podľa Asociácie organizácií cestovného ruchu, ktorej členom je aj NOCR, je situácia v slovenskom cestovnom ruchu ozaj kritická a pokiaľ vláda nezačne konať hrozí v septembri tomuto sektoru kolaps a prepúšťanie.

Pomocnú ruku podáva regionálnym podnikateľom oblastná organizácia cestovného ruchu v spolupráci s Turistickou informačnou kanceláriou v Nitre, s ktorou pripravili zážitkové sprevádzania, kde miestni sprievodcovia dávajú turistom tipy aj na lokálne prevádzky s kvalitnou gastronómiou.

Lákadlom pre turistov a milovníkov vína má byť aj „Vinobus“, ktorý záujemcov odvezie priamo k regionálnym vinárom.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM