Rastislav Búgel Samospráva

Konečne sa dočkali: Priemyselný park Nitra – Sever napoja na R1

Do konca tohto roka bude priemyselný park Nitra – Sever priamo napojený na rýchlostnú komunikáciu R1. V rámci prvej etapy bude zrealizovaný príjazd z R1 do priemyselného parku v smere od Banskej Bystrice a výjazd z parku v smere na Bratislavu.

Ilustračný obrázok k článku Konečne sa dočkali: Priemyselný park Nitra – Sever napoja na R1
Zdroj: Dnes24.sk

Dcérska spoločnosť Ministerstva hospodárstva SR MH Invest, s.r.o., na základe výsledkov verejného obstarávania uzatvorila zmluvu s dodávateľom stavby, firmou STRABAG, s.r.o. Hodnota investície predstavuje 3,478 milióna eur vrátane DPH. Napojenie priemyselného parku s komunikáciou R1 z opačného smeru, od Bratislavy, je plánované v ďalších dvoch etapách výstavby. „Projektová dokumentácia na výstavbu tohto pripojenia je pripravená. Financovanie chceme zabezpečiť z európskych zdrojov. Napojenie by sme chceli zrealizovať do konca roka 2015 či začiatku roka 2016,“ skonštatoval primátor Nitry Jozef Dvonč.

Napojenie priemyselného parku na R1 výrazne zvýši konkurencieschop­nosť nitrianskej priemyselnej zóny, ktorá patrí podľa Jána Rybárika zo SARIO k najlepšie vybudovaným priemyselným zónam na Slovensku. „Nitriansky priemyselný park ponúkame ročne zhruba 12 až 15 investorom,“ skonštatoval. Podľa jeho slov investori neprichádzajú na Slovensko do konkrétneho regiónu, rozhodujú sa pre krajinu v rámci štátov Vyšehradskej štvorky.

„O investorov súperíme s Českom, Poľskom a Maďarskom. Investor sa rozhoduje pre krajinu, nie pre konkrétny kraj v danej krajine. Našou výhodou oproti súperom je euromena, nevýhodou, že nemáme pripravených dostatok plôch za konkurenčnú cenu oproti našim súperom,“ skonštatoval. Podľa slov Ondreja Ščurku, konateľa spoločnosti Nitra Invest, s.r.o., ktorá vlastní pozemky v priemyselnom parku, vybudovanie napojenia na R1 neovplyvní cenu pozemkov pre investorov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM