Rastislav Búgel Kultúra

Koncert Hoj, vlasť moja opäť lákal: Pripomenul Deň Ústavy SR

Hymnické piesne Hoj, vlasť moja a Nitra, milá Nitra otvorili v Mestskej hale na Klokočine v Nitre tradičný benefičný koncert, ktorý už viac ako dve desaťročia pripomína Deň Ústavy SR.

Ilustračný obrázok k článku Koncert Hoj, vlasť moja opäť lákal: Pripomenul Deň Ústavy SR
Zdroj: Dnes24.sk

„Podujatie Hoj, vlasť moja sa prvýkrát konalo pred 22 rokmi uvedením opery Svätopluk, ktorú si pod Nitrianskym hradom prišlo pozrieť a vypočuť 18 000 ľudí. Tam sme založili tú vatru, ktorá dodnes horí,“ uviedol pri otvorení dnešného podujatia jeho zakladateľ, dramaturg, režisér a organizátor Ladislav Švihel.

Na koncerte pod záštitou predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho sa predstavil Orchester ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu v Bratislave pod vedením Miroslava Dudíka, Petra Uličného a Patrika Žigmunda. Účinkovali tiež operní sólisti Jolana Fogašová, Jana Bernáthová, Martin Babjak, Otokar Klein a Ján Babjak. V programe vystúpili aj spevácke zbory Nitria, Gloria, Lipka, Cantica, Dúha pri ZUŠ J. Rosinského v Nitre, katedrálny spevokol Emerám a Nitriansky evanjelický spevokol. Dirigovali Mária Mišunová a Milan Ševčík.

„Benefičný koncert pripravili mesto Nitra a Nadácia Konštantína Filozofa. Vstupné bolo dobrovoľné. Vybrané finančné prostriedky budú použité tak ako po iné roky na opravu Nitrianskeho hradu,“ povedala Ľudmila Synaková z Mestského úradu v Nitre.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM