Monika Földešiová Od Vás

Klokočina trpí

Obyvatelia mestskej časti Klokočina sa každý deň stretávajú s problémom takmer každého väčšieho sídliska. Riešenie je stále v nedohľadne.

Parkovanie na spomenutom sídlisku je pre jeho obyvateľov každodennou nočnou morou. Preplnené sú predovšetkým od podvečera až po skoré ranné hodiny, kedy idú majitelia áut opäť do svojej práce. Aby auto nezaparkovali na nástupnej ploche pre hasičov, postavia sa na chodníky a veľakrát aj pod okná a balkóny bytových domov.

Problematikou je oboznámený magistrát i mestská polícia. Dokonca sa črtá i možnosť výstavby parkovacích miest, ktoré by si obyvatelia sami financovali. Ak finančné prostriedky od občana presiahnu štvornásobok dane za užívanie verejného priestranstva (t.j. 963,60 €), mesto mu na príslušnom verejnom priestranstve poskytne dvojročné bezplatné parkovanie. Ak prispejú menšou sumou, obdobie sa zníži na 1 rok. Po uplynutí bezplatnej lehoty si môžu danú výhodu predĺžiť zaplatením dane. O to má však záujem minimum občanov.

Jedným z riešení je aj výstavba parkovacích domov. Mesto už vyhlásilo verejno-obchodnú súťaž, nájdený investor by chcel miesta v týchto domoch predávať. Poslanec Mestského zastupiteľstva v Nitre a člen VMČ Klokočina František Hollý na zasadnutí Mestskej rady navrhol, aby si investor u občanov urobil prieskum záujmu o miesta v parkovacích domoch. V opačnom prípade by sa situácia ocitla v začarovanom kruhu, pretože ľudia zväčša parkovať chcú, ale s výstavbou miest nesúhlasia. V každom prípade sú parkovacie domy efektívnejšie ako parkovacie miesta, nakoľko nezaberú toľko zelenej plochy.

Jednotlivé fotografie poukazujú na (ne)možnosti parkovania osobných vozidiel.

Foto: čitateľ Marek

Klokocina trpi
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM