Rôzne

Keď príroda prekvapuje: TOP 10 zaujímavostí z Nitry a blízkeho okolia

Naša príroda skrýva mnoho zaujímavostí. Pod Zoborom i v jeho okolí nájdeme dokonca i pár unikátov, ktoré nemajú nikde na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Keď príroda prekvapuje: TOP 10 zaujímavostí z Nitry a blízkeho okolia
16
Galéria
Zdroj: TASR
  • Naozajstným pokladom Zoborskej lesostepi je chránený druh, endemit Peniažtek slovenský. Na Slovensku ho nájdete iba v spomínaných Zoborských vrchoch a v Slovenskom krase. Jeho doba kvitnutia je zväčša od mája do júla.
  • Tesne pod vrcholom Pyramídy sú na južnej strane cvičné horolezecké terény. Skalné útvary pomenovali horolezci, napríklad Veľké skaly, Malá veža, Čierna brána, Okno a Kania skala. Najzaujímavejšia je Pribinova veža, ktorá pripomína hlavu nitrianskeho kniežaťa Pribinu. Na vyhliadke pod vrcholom sa vytvorila aj prírodná zaujímavosť tzv. skalná brána. Je vysoká 8 metrov a široká miestami až 2 metre.
  • Prírodná rezervácia Žibrica – Najvyšším miestom Zoborských vrchov s nadmorskou výškou 617 m n.m. je Žibrica. Za chránené územie bola vyhlásená v roku 1954 na výmere 24,5 ha. Začiatkom leta kvitne vzácny hrachor benátsky, ktorý nerastie nikde inde na Slovensku. Faunu tu zastupuje približne tisícka druhov. V tesnej blízkosti lomu sa nachádza pre verejnosť uzavretá 62 m hlboká priepasť vyhlásená v roku 1995 za prírodnú pamiatku.
  • Znovuobjavená jaskyňa Dezidera Horváta na nitrianskej Kalvárii – Jaskyňa je s dĺžkou cca 400 m najdlhšou jaskyňou celého pohoria Tribeč. V súčasnosti má hĺbku cca 41 m. Nezvyčajná je však teplota v jaskyni. Je v nej okolo 12 až 13 stupňov Celzia.
  • Zaujímavý prírodný úkaz môžeme nájsť kúsok od obce Kostoľany pod Tríbečom. Ide o takzvané Skalné okno, ktoré sa nachádza na vrchu Veľký Lysec (547 m.n.m). Tento zaujímavý prírodný úkaz je vlastne diera v skalnej stene, ktorá nápadne pripomína okno. Toto miesto je obľúbené najmä medzi horolezcami pre možnosť tréningu na pevných žulových skalách.
  • Kynecký platan je viac než 250-ročný stromisko, ktorý je dominantou ústrednej lúky parku pri kaštieli v Kyneku, získal v roku 2007 2. miesto v ankete Strom roka. To, že práve tento platan je najstarším stromom v meste, nám potvrdil Útvar hlavného architekta MsÚ v Nitre.
  • Jelenecká Gaštanica – Ešte staršie stromy nájdeme neďaleko Nitry. Pod Gýmešom rastú stromy staré viac ako tristo rokov. Vzácny porast s výmerou 3,8 ha je od roku 1952 zákonom chránený. Gaštan jedlý nie je pôvodným druhom tribečského lesa. Do oblasti sa dostal zásluhou Forgáchovcov z hradu Gýmeš. Gaštanicu údajne založili zakladatelia rodu v polovici 13. storočia. To znamená, že ide o najstarší známy pokus o umelo založený lesný porast na území Slovenska, ktorý bol navyše aj úspešný.
  • Údolie Huntáka – Jeho jedinečnosť spočíva v kaskádovom charaktere toku, ktorý si v spodnom úseku razil cestu cez vrstvy kremencových balvanov. Sezónny potok Hunták ožíva len počas niekoľkých dní v roku. Údolie Huntáka bolo v roku 2000 vyhlásené za chránený areál, ktorého výmera predstavuje 8,74 ha, pre Tribeč predstavuje geomorfologický fenomén. Údolie je ľahko prístupné z oboch obcí Žirany a Podhorany.
  • Prírodná rezervácia Lupka – Klimaticky patrí územie medzi najteplejšie a najsuchšie polohy Slovenska. Kvôli zachovaniu druhového bohatstva stepných lúk sa táto lokalita pravidelne kosí.
  • Nitriansky dolomitový lom – medzi obyvateľmi mesta známy ako Rolfesova baňa, sa nachádza v centre mesta a je geologickým unikátom. Šedý ramsauský dolomit a vápenec sú staré vyše 200 miliónov rokov. Je raritou, že sa lom nachádza priamo medzi rodinnými domami a panelákmi. V roku 1982 bol lom vyhlásený na prírodnú pamiatku. Rozprestiera sa na rozlohe 12 599 m2.
Tribeč
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM