Rastislav Búgel Rôzne

Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Nitra nebola Nitrou

Každé mesto má niečo „svoje“, niečo, čo je špecifické len preň. A Nitra nie je výnimkou. Pozrite si desať vecí, ktoré naše mesto už tak nejako vystihujú a keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma...

Ilustračný obrázok k článku Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Nitra nebola Nitrou
Foto: Rastislav Búgel

Divadlo Andreja Bagara

Veľká betónová stavba. Ktorá sa nachádza na jednej strane Svätoplukovho námestia bola postavená v roku 1992. Poskytuje veľkú sálu s kapacitou takmer 600 miest. Niektorí fanúšikovia dosiek, ktoré znamenajú svet, naň nedajú dopustiť. Iní naopak dávajú budove divadla nelichotivé pomenovania ako sarkofág a podobne. Jedno je však isté. Pozriete sa na budovu DAB, a hneď viete, že ste doma.

Nitriansky hrad

Komu by už len pri pohľade na Nitriansky hrad srdce pri návrate domov neposkočilo. Jeden zo symbolov nášho mesta láka pohľady, nech už k nemu prichádzate z akejkoľvek strany. Obľúbené miesto turistov, ale aj domácich sme rozhodne do nášho zoznamu TOP10 nitrianskych vecí museli zaradiť.

Hokej

Nitrania sú hrdými fanúšikmi ľadového hokeja. Za svojich „Corgoňov“ sú ochotní riskovať, stáť dlhé hodiny v rade na lístky a cestovať za nimi až na koniec Slovenska. Nitra jednoducho hokejom žije. Stačí, aby ste videli bielo-modrý dres a hneď viete, že ste už doma.

Výstavisko Agrokomplex

Kto by už nepoznal nitrianske výstavisko? Stretávajú sa tu milovníci áut, zvierat, poľnohospodárstva… Jednoducho, nitriansky Agrokomplex toho ponúka viac ako dosť pre každého. Okrem toho nezabudnime na poriadne prehustenú d opravu počas ktorejkoľvek z obľúbených výstav a máte jasnú predstavu.

Corgoň je náš

Milovníci piva si pri vyslovení názvu Corgoň len smutne povzdychnú. V minulosti obľúbené pivo obyvateľov mesta pod Zoborom je v dnešnej podobe len smutným tieňom tradičného nitrianskeho moku. Opustený areál pivovaru nám to pripomína denne.

Svätoplukovo námestie

I keď niektorí vravia, že naše hlavné námestie nie je práve námestím, nakoľko nie je dokola obstavané budovami, je miestom, ktoré obľubuje množstvo ľudí. Kruhový tvar, od stredu k okrajom sa zvažujúci mierny kopec a fontána uprostred. To je v krátkosti Svätoplukovo námestie a jeho špecifiká. Ponúka však pekný výhľad na Nitriansky hrad a Zobor.

Univerzitné mesto

Slovenská poľnohospodárska univerzita a Univerzita Konštantína Filozofa premenili Nitru na pravé študentské mesto. Ročne obe inštitúcie vychrlia tisíce študentov. Každoročne sa na začiatku zimného semestra Nitra zaplní mladými ľuďmi zo všetkých kútov krajiny. Nechýbajú spoločné študentské podujatia a zápolenia.

UFO uprostred mesta

Keď už sme načreli do témy študentov, je tu jedna vec úzko spätá s univerzitami, pri pohľade na ktorú hneď isto viete, že ste v svojom meste. Je to budova SPU, ktorú takmer všetci nazývajú „UFO“. Nachádza sa tu aula univerzity. Známa budova stojí na Triede Andreja Hlinku.

Zobor

Dominanta nášho mesta ako sa patrí. Tento 587 metrov vysoký kopec ponúka príjemné prechádzky a nádherný výhľad. Nájdeme tu archeologické náleziská, ale aj prírodné krásy a to všetko vzdialené len niekoľko minút od mesta.

Nárečie

Nitrianske nárečie je kapitola sama o sebe. Množstvo výrazov by nám mohol závidieť kdejaký Skaličan, či Košičan. Stačí, aby sme počuli „zec, hybaj, šak“ a iné a hneď vieme, že sme medzi svojimi.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM