Správy

Kde sa túla medvedica s mladými? Vykračovala si aj po turistickom chodníku

Ubehol takmer mesiac od prvého pozorovania medvedice s dvoma mladými v Šuriankach. V obciach v okolí Nitry sa túlala aj začiatkom júna.

Ilustračný obrázok k článku Kde sa túla medvedica s mladými? Vykračovala si aj po turistickom chodníku
Zdroj: www.pixabay.com / CC0 1.0

Medvedica s dvoma mláďatami v okolí Nitry spôsobila nemalý rozruch. Prvýkrát ju pozorovali na poli v Šuriankach 11. mája. Po necelom mesiaci ju v obci neďaleko Nitry videli opäť.

„Posledné hlásenie máme z 2.6.2021, kedy boli pozorované v okolí obce Podhorany,“ prezradil Jaroslav Slašťan, vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého.

„Táto informácia nasvedčuje tomu, že migrujú naspäť na miesto svojho prirodzeného výskytu, ktoré v čase ruje pre bezpečnosť svojich mláďat medvedica opustila,“ domnieva sa ochranár Slašťan.

Zo Slovenska

Stopy na turistickom chodníku

Koncom mája bola na turistike v Podhoranoch aj naša čitateľka Tamara. Stopy medveďa zahliadla priamo na turistickom chodníku.

„Medvedie stopy sú už aj v obci Podhorany ako sa ide k vyhliadkovej veži, čo je dosť blízko domov. Našťastie sme videli iba stopy. Medvedica si vykračovala ako správny turista… po chodníku,“ napísala nám čitateľka Tamara.

Zdá sa, že medvedica je plachá a ľuďom sa radšej vyhýba. Pochodené má aj ostatné obce v okolí Šurianok. Jej výskyt hlásili okrem Podhorian aj z Lefantoviec, Hruboňova či z Horných Obdokoviec.

Prečo opustila domov?

Ochranári potvrdili, že lokalita, v ktorej sa medvedica ocitla, nie je pre ňu prirodzená. V pohorí Tribeč sa podľa nich medvede vyskytujú len sporadicky.

K domom sa táto medvedica nepribližuje kvôli potrave. Za jej konaním treba hľadať ochranu svojich mláďat.

„Príčinou priblíženia sa medvedice s mláďatami k ľudským obydliam je práve prebiehajúca medvedia ruja a ochrana mláďat. V čase párenia sa medvedice, ktoré vodia mláďatá, snažia vyhýbať miestam, kde sa pohybuje dospelý samec, pretože ten pre malé medvieďatá predstavuje nebezpečenstvo,“ vysvetlil nedávno Slašťan.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM