Rastislav Búgel Krimi

Kauza útoku pred nitrianskym barom. Kaliňák: Postup mohol byť rýchlejší o tri týždne

Postup vyšetrovateľov v prípade útoku v Nitre bol v poriadku s výnimkou trojtýždňového obdobia, ktoré súvislo s neprítomnosťou znalca. Pri rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť to povedal minister vnútra Robert Kaliňák .

Ilustračný obrázok k článku Kauza útoku pred nitrianskym barom. Kaliňák: Postup mohol byť rýchlejší o tri týždne
Foto: Rastislav Búgel

„Ale ten čas mohol byť o túto dobu kratší,“ priznal Kaliňák. Na otázku, či teda polícia nepochybila, odvetil, že „tam boli určité procesné veci, ale nie také, ktoré by mali vplyv na priebeh prípadu“. „Vieme byť ešte rýchlejší? Asi by sme mali, každý by bol radšej,“ povedal.

Neboli členmi ozbrojených zložiek

Po preskúmaní veci informoval tiež členov výboru, že napriek pôvodným indíciám neboli členmi kartárskeho klubu Walhala, žiadni príslušníci ozbrojených zložiek. „Okrem toho jedného ‚lajku‘, ktorý tam bol, sa potvrdilo, že nikdy neboli v tom klube, ani neboli jeho členmi, teda táto vec sa vylúčila,“ dodal minister.

Stále sú pochybnosti

Člen výboru Ľubomír Galko bol s týmto vysvetlením Kaliňáka spokojný. Na margo dĺžky vyšetrovania však poznamenal, že má naďalej pochybnosti. „Toto môže byť aj systémové zlyhanie, že sa takto nesprávne postupuje už viac rokov. Mali by sme si zobrať ponaučenie a učiť policajtov ako to robiť lepšie a rýchlejšie,“ odporučil.

Daniel Lipšic pripomenul, že keď Kaliňák a policajný prezident Tibor Gašpar obhajovali postup nitrianskych vyšetrovateľov, v rovnakom čase generálny prokurátor Jaromír Čižnár povedal, že by musel byť hlúpy, keby to obhajoval. „Minister nám aspoň povedal, že sa dohodne iný systém práce, aby nedochádzalo k situáciám, že sa vznáša obvinenie až po štyroch mesiacoch v tak evidentnej veci,“ dodal.

Dva incidenty

V prípade útoku na nitriansky bar Mariatchi polícia vyšetruje dva incidenty. Prvý je z 5. októbra minulého roku, z ktorého videozáznam sa dostal aj do médií. Druhý sa týka napadnutia majiteľa baru z 1. januára 2014, ktorý skončil so zlomenou nohou.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM