Rôzne

Katka štetce nepotrebuje: Jedinečné obrazy tvorí LEN z múky, kávy a korenia! FOTO

Pri pohľade na jej diela mnohých zaplavujú pozitívne emócie. Katka priznáva, že pri niektorých obrazoch strávila týždne a niektoré skončili aj vo vysávači.

Ilustračný obrázok k článku Katka štetce nepotrebuje: Jedinečné obrazy tvorí LEN z múky, kávy a korenia! FOTO
Zdroj: Katarína Gáliková

Katarína Gáliková pochádza z obce Žitavany, no osud ju zavial do susednej dedinky Machulince, kde žije, pracuje ako kaderníčka a tvorí jedinečné diela. Jej sypané obrazy sú každý rok súčasťou výzdoby miestneho kostola.

K tvorbe má blízko aj jej rodina. Pod spoločným názvom Katy´s ART prezentuje aj diela svojich dcér Kataríny Valentovej a Gabriely Minárovej.

Spolu vytvárajú bohatý umelecký záber. „Ľudia tu môžu nájsť našu tvorbu, sypané obrazy z múky, korenia, sypané obrazy z piesku, olejomaľby na plátne, maľované vianočné gule, maľované a šité obliečky, obliečky ušité z ramie-ľan, rôzne dekorácie do domu, či bytu,“ vymenúva Katka, ktorá nám viac o svojej tvorbe prezradila v rozhovore.

Prečítajte si tiež

Kedy ste sa začali venovať sypaným obrazom?

Sypaným obrazom som sa začala venovať pred 20 rokmi. Videla som niekde v kostole obrazy vytvorené podobnou technikou a natoľko sa mi zapáčili, že som ich túžila priniesť aj do nášho kostolíka. Začala som s veľmi jednoduchým obrazom a každým rokom som prichádzala na techniku, aká mi najviac vyhovovala a obrazy boli stále dokonalejšie. Dnes vytváram obrazy touto technikou z múky, kávy, rôznych korenín.

Spomínali ste, že tvoríte aj z piesku. V čom je rozdiel?

Keďže sypané obrazy z múky nie sú trvácne, vydržia približne jeden rok, túžila som vytvoriť také, aby sa dali zavesiť na stenu a boli trvalé. A tak tvorím obrazy sypané z piesku, ktoré sú riadne zafixované a teda vydržia dlho.

Jednoducho to vôbec nevyzerá. Stane sa, že sa vám aj niečo nepodarí?

Niektoré sú poriadne náročné. A ak sa mi niečo nevydarí? Musím ich jednoducho povysávať a začať znovu.

Na ktorom obraze ste pracovali najdlhšie?

Asi najzložitejší obraz robený touto technikou sú Kolumbove lode alebo obraz Ježiš. Ich realizácia trvala dlhé hodiny, týždne, no nikdy som ich nepočítala.

Rozhovor pokračuje pod fotografiou!

Zdroj: Katarína Gáliková

Čo vás pri tvorbe inšpiruje?

Inšpiráciou sú pre mňa naši predkovia, starí rodičia, ktorí pracovali na poliach. Ich život ako aj príroda, ktorá nás obklopuje a kvety, ktoré tak milujem.

Okrem kostola, kam sa ešte vaše diela dostali?

Mala som niekoľko samostatných výstav, ale aj spoločné výstavy s mojimi dcérami, z ktorých sme mali obrovskú radosť. Konali sa napríklad v Mestskom kultúrnom stredisku v Zlatých Moravciach, v Bratislave-Ružinove, v kúpeľoch Nimnica..

Pridávam sa k obdivovateľom vašej tvorby. Aké ocenenie si vážite najviac?

Pre mňa je najväčším ocenením – pochvalou to, čo mi ľudia píšu. Ako moje diela majú dušu, robia im radosť, vyvolávajú v nich pozitívne emócie.

Viac z tvorby Kataríny Gálikovej si môžete pozrieť v priloženej galérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Tvorba Kataríny Gálikovej
18
Galéria
Zdroj: Katarína Gáliková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM