Rastislav Búgel Hokej

Kariéra Roberta Kristana: Skúsený gólman na reprezentačnej a klubovej úrovni

Hokejový klub HK Nitra získal skúsenú oporu na brankársky post. Slovinský brankár Robert Kristan nie je žiadnym neskúseným nováčikom.

Ilustračný obrázok k článku Kariéra Roberta Kristana: Skúsený gólman na reprezentačnej a klubovej úrovni
Zdroj: TASR

Robert Kristan sa narodil 4. apríla 1983 v meste Jesenice v bývalej Juhoslávii. Už ako malý chlapec začal s hokejom. Jeho prvé kroky viedli do mládežníckych výberov miestneho klubu HK Acroni Jesenice.

Tvrdá práca a odhalenie talentu

Svoju premiéru v profesionálnom hokeji si Kristan odbil v slovinskej najvyššej Slohokej lige. V sezóne 2000/2001 obliekol dres svojho materského klubu. Dlhé roky ostal verný svojmu domácemu klubu. Výnimkou sa stala sezóna 2002/2003, v ktorej hájil svätyňu klubu HDD Olimpija Lublaň. V priebehu rokov sa naplno ukázali Kristanove kvality a stal sa jedným z najuznávanejších slovinských hokejových brankárov.

Reprezentačná kariéra

Na svojom konte má tento brankár s číslom 33 na drese aj niekoľko štartov v mládežníckej hokejovej reprezentácii. Napokon dostal šancu aj v „A“ mužstve Slovinska. Netrvalo dlho a stal sa neotrasiteľnou jednotkou svojej reprezentácie. Pri svojom poslednom štarte na MS v roku 2011 odchytal 383 minút s 92,57% úspešnosťou.

Zahraničné pôsobenie

Tento 183 cm vysoký gólman sa rozhodol pre zahraničný angažmán v roku 2006. Zapojil sa do tímu Brynäs IF v druhej najvyššej švédskej súťaži. Dlho tu však nevydržal. V tomto období začal jeho materský klub z Jesenice hrať v rakúskej najvyššej súťaži. Po roku sa Kristan opäť vrátil hájiť svoje domáce farby. Pred sezónou 2008/2009 sa vrátil do Švédska. Chytal za druholigový tím Mora IK. Pred sezónou 2010/2011 odišiel hrať za chorvátsky KHL Medveščak do najvyššej rakúskej ligy. Vďaka svojim výkonom si zabezpečil post brankárskej jednotky a predĺženie zmluvy.

Robert Kristan sa v sezóne 2013/2014 predstaví slovenskému publiku. Podpísal ročný kontrakt s bronzovým tímom uplynulého ročníka našej najvyššej súťaže HK Nitra.

Pozrite si skvelé zákroky Roberta Kristana pri dvojminútovom oslabení 3 na 5 v našom videu!

Robert Kristan
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM