Rastislav Búgel Rôzne

Kardinál Korec oslavuje 63 rokov biskupskej vysviacky: Je služobne najstarším na celom svete

Nitriansky emeritný biskup Ján Chryzostom kardinál Korec si v týchto dňoch pripomína 63. výročie svojej biskupskej vysviacky. Deväťdesiatročný kardinál je služobne najstarším katolíckym biskupom na svete spomedzi takmer 5000 biskupov.

Ilustračný obrázok k článku Kardinál Korec oslavuje 63 rokov biskupskej vysviacky: Je služobne najstarším na celom svete
Zdroj: TASR

Biskupskú konsekráciu mu 24. augusta 1951 udelil jezuita, biskup Pavol Hnilica. Vysviacka bola tajná, vedel o nej len úzky okruh ľudí. „Dokonca matka Jána Chryzostoma Korca sa o tom, že jej syn je biskupom, dozvedela až o deväť rokov neskôr. Zaznelo to na súdnom pojednávaní v roku 1960, kde dovtedy tajného biskupa odsúdili za vernosť Bohu a cirkvi na dvanásť rokov väzenia,“ informoval hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko.

Vysviacka v malej izbe v Bratislave bola podľa slov kardinála Korca „jednoduchá, no podľa liturgických predpisov. “ Bola bez zvuku organa, bez slávnostného rúcha, bez veriacich. A biskup Ján Chryzostom Korec išiel aj na druhý deň do práce ako jednoduchý robotník. Často pripomína, že „prijatím biskupskej vysviacky vykročil do tmy, nevediac čo ho čaká, no s dôverou v Božiu pomoc.“ Prenasledovanie cirkvi zo strany komunistickej štátnej moci bolo v tom čase už v plnom prúde.

Korec, nazývaný aj „biskup v montérkach“ vysviacal tajných rehoľných kňazov. Venoval sa kresťanskej mládeži i rodinám, písal knihy. V roku 1990 bol vtedajším pápežom Jánom Pavlom II. postavený do čela Nitrianskej diecézy. Ako diecézny biskup ju viedol pätnásť rokov. V súčasnosti žije ako emeritný biskup v Nitre.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM