Lucia Berezna Rôzne

Kam na bicykli v Nitre

Nie nadarmo sa Nitre zvykne hovoriť aj „mesto pod Zoborom“. Veď je to práve Zobor, ktorý v letných i zimných mesiacoch ponúka možnosť prechádzok v prírode, v zime sánkovačiek a počas celého roka cyklisti využívajú cyklotrasy.

Jedna z cyklotrás vedie z Nitry po Kláštornej ulici k Liečebnému ústavu a odtiaľ po vyznačenej červenej cyklotrase na Meškov vrch, Tri duby a ďalej po červenej cyklotrase cez Sedlo pod Zoborom na Pyramídu. Z Pyramídy späť na Sedlo pod Zobor a po lesnej ceste po úbočí zo strany od Nitrianskych Hrnčiaroviec až na červenú turistickú značku. Po nej až do Sedla pod Žibricou a z neho na asfaltovú cestu do Nitrianskych Hrnčiaroviec a späť do Nitry. Druhou trasou je stredne náročná trasa vedúca cez pohorie Tribeč po verejných komunikáciách a spevnených lesných cestách. Z trasy sa naskytne výhľad na viaceré krajinné a historické dominanty Ponitria (Zobor, Nitriansky hrad a pod.). Popri trase najväčšmi istotne zaujme románsky kostolík sv. Michala v Dražovciach zo začiatku 12. storočia, ktorý je postavený na hradisku, ale i zalesnené svahy Zobora a Žibrice.

Cyklistov možno stretnúť aj na prírodných chodníkoch popri rieke, najmä v mestskom parku, no taktiež na cyklotrasách vedúcich zo sídliska Klokočina, cez centrum mesta, Triedu Andreja Hlinku a popri Wilsonovom nábreží. Tak ako na Klokočine došlo k predĺženiu mestskej cyklotrasy, mesto plánuje predĺžiť aj trasu vedúcu popri rieke až k Priemyselnej ulici v Krškanoch.

V súčasnosti cyklisti využívajú aj trasy vedúce cez Mestský park, no taktiež aj chodníky určené pre peších. Väčšina cyklotrás sa v Nitre a jej okolí križuje s turistickými trasami. Niektoré sídliská, ako napr. Klokočina a Diely, disponujú aj terénom upraveným a spevneným pre jazdcov na bmx a freestyle, ktorých však Nitrania môžu často stretnúť aj na Svätoplukovom námestí na priestranstve pred Divadlom Andreja Bagara. Mnohí z tých, ktorí považujú akúkoľvek jazdu na bicykli za svoje hobby, by určite poznamenali, že v meste je ešte čo doháňať, aby sa situácia okolo cyklotrás a špeciálnych terénov určených pre bicykle aspoň čiastočne priblížila k ideálu.

cyklotrasy
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM