Správy

Jozef má 80, no stále sa stará o zvieratá v parku: Neostanem sa vyvaľovať na gauči, odkazuje

Nedávno oslávil osemdesiate narodeniny, no nie je deň, kedy by sa nevybral za "svojimi" zvieratami do nitrianskeho parku. Pán Jozef sa o ne stará už dlhé desaťročia.

Ilustračný obrázok k článku Jozef má 80, no stále sa stará o zvieratá v parku: Neostanem sa vyvaľovať na gauči, odkazuje
4
Galéria
Zdroj: Tomáš Holúbek , Mesto Nitra

Osemdesiatnik Jozef Cibula mohol byť už dlho na dôchodku, no nedá si povedať. Už desaťročia sa stará o zvieratá v nitrianskom parku. „Pre Mesto Nitra robí nepretržite už od roku 1957,“ prezradila radnica.

Neodradí ho nič

Jozef oslávil osemdesiate narodeniny v marci 2022. S mestom je spojený dlhých 65 rokov, počas ktorých vystriedal množstvo pozícií. Posledné desaťročia sa v mestskom parku na Sihoti stará o zvieratká. Vitálny muž aj napriek svojmu veku odkazuje: „Ja sa nikam nechystám.“

Zvieratá v parku potrebujú jedlo a vodu každý deň. Jozefa neodradí ani sviatok či nepriaznivé počasie. „Stále ma to ťahá k mojim zvieratkám. Keď mám nejaké povinnosti, neostanem sa predsa doma vyvaľovať na gauči a pozerať televízor,“ povedal v rozhovore pre mestský web.

Z lôžka rovno za zvieratami

Jozef Cibula sa nezľakne naozaj ničoho. Pri prenášaní ťažkých sudov skončil na dva týždne v nemocnici. Diagnóza? Vyskočené platničky a potrhané svaly. Pre vysoký vek a pridružené choroby ho operovať nemohli, no hneď ako mohol, vrátil sa naspäť k zvieratám.

Vzťah k nim si vypracoval už v detstve.

Otec bol strážca lesnej zveri a všeličo sa priučil aj pri starom otcovi, ktorý choval snáď všetko od koní, cez kravy, morky až po zajace a holuby. Medzi jeho najobľúbenejšie zvieratá patria psy a holuby. Prečo práve tieto? "No to je jednoduché. Pes vás nikdy nezradí a holub sa mi ľúbi, lebo je verný svojej žene a nikdy nepôjde inde,“ prezradil pán Cibula.

Postupne pracoval ako robotník vysádzajúci zeleň, neskôr sa stal vedúcim sadovníckej tvorby. Ako sa park menil, postupne padlo rozhodnutie umiestniť tam zvieratá. Tie do parku priviezli v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Začínalo sa s pár kusmi danielov, jeleňov a srniek.

Prečítajte si tiež

Dnes je v nitrianskom mestskom parku celkovo 47 kusov zvierat. Denne im chystá vodu a potravu, ktorej základ tvorí seno. Na dodávke priváža zeleninu a pečivo z obchodných reťazcov. „Reťazce nám dávajú úplne všetko, aj plesnivé jedlo, takže to musím triediť, asi 60 % toho, čo dostaneme, vyhadzujem,“ hovorí Jozef Cibula.

Nezodpovední návštevníci

Život však prináša aj smutné chvíle. Za niektoré môžu práve návštevníci parku. Jozef si spomína na ľudí, ktorí zvieratám prinášali plesnivé jedlo, alebo muža, ktorý hodil stravu zvieratám zabalenú v igelitkách. V roku 2019 objavili daniela bez známok života. Z úst mu trčala plastová páska, ktorou organizátori cyklistických pretekov vyznačovali trasu v parku. Samicu muflóna zase zabilo prekŕmenie gaštanmi, ktoré nedokázala stráviť.

„Deti sa tešia, keď môžu kŕmiť zvieratká. Prinesú si mrkvičku, ktorú doma strúha mama, alebo zemiaky či rožky. Majú výdrž dávať to zvieratkám po jednom kúsku. Občas im aj pršteky chytia, detičky si poplačú, ale stále im to dávajú a ja im nebránim, pretože to robia s mierou a tešia sa z toho a ja sa teším s nimi. Kamerunské kozičky aj vychádzajú von, deti sa s nimi fotia, hladkajú ich, aj bozkávajú. Ak to neprekáža rodičom, prečo by mne malo?“ usmieva sa čiperný Jozef.

Toto nikdy nerobte!

Čo by však návštevníci parku na Sihoti nemali robiť, ak nechcú zvieratám ublížiť? „Podľa Jozefa Cibulu by ich nemali kŕmiť gaštanmi, plesnivou alebo zhnitou stravou a nemali by do ohrady hádzať ani zlatovku, ktorú si laik často zamieňa so zlatým dažďom. Všetko žrádlo by mali dávať zvieratám v malom množstve. A ideálne by bolo, aby použili automat na prikrmovanie zvierat, ktorý mesto osadilo v parku,“ informuje mesto Nitra.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Osemdesiatnik Jozef sa desaťročia stará o zvieratká v parku
4
Galéria
Zdroj: Tomáš Holúbek , Mesto Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM