Monika Földešiová Rôzne

Jelenec: Kontroverzný farár odišiel

Obec Jelenec v okrese Nitra by mala mať od začiatku júla tohto roka nového farára. Ten by mal nahradiť bývalého, ktorý dokázal počas svojho zhruba ročného pôsobenia v obci rozhádať miestnych obyvateľov.

„Bývalý farár je preložený, teraz pôsobí ako kaplán v Topoľčanoch. My sme zatiaľ bez farára, chodia k nám zastupovať duchovní zo Žirian a zo Zlatých Moraviec,“ potvrdil starosta obce Ladislav Púchovský.
Bývalý farár nastúpil do Jelenca začiatkom minulého roka. Postupne začali v kostole zmeny, ktoré sa farníkom nepáčili. Farár presťahoval lavice, otočil oltár, dal uzamknúť bočný vchod do kostola. Starý tradičný organ vyniesol, nahradil ho syntetizátorom. Z kostola chcel odmontovať veľký luster, dar od miestnej rodiny. Najmä starší ľudia znášali zmeny v kostole veľmi ťažko. Preto sa skupina Jelenčanov rozhodla vyriešiť problém po svojom. Krátko pred Vianocami presťahovali zariadenie v kostole na pôvodné miesto. Farár na nich zavolal políciu.
Obyvatelia obce označovali farára za arogantného a drzého. Počas kázne vyhlásil, že starí ľudia smrdia. Ľuďom žijúcim v slovensko-maďarskej obci prekážalo, že farár začal robiť rozdiely medzi nimi na základe národnosti. „Nikdy sme medzi sebou nemali žiadne spory, veď takmer všetky rodiny sú tu národnostne zmiešané. Farár začal najskôr čítanie len v slovenčine, potom aj celé kázne len v slovenčine a napokon mu prekážalo aj to, keď sa niekto modlil po maďarsky,“ posťažovala sa obyvateľka obce.
Nezhody viedli k tomu, že skupina veriacich spísala petíciu a požiadala Rímskokatolícky biskupský úrad Nitrianskej diecézy o preloženie farára. Vytvorila sa však aj druhá skupina na podporu farára, ktorá tiež spísala petíciu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM