Rastislav Búgel Krimi

Jedovatý alkohol už v SR: Kontroly začali aj v Nitre!

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre už v piatok 14. septembra začal s kontrolami predajní, ktoré predávajú alkohol. Úrad s kontrolami začína po tom, ako sa pančovaný alkohol po Českej republike objavil už aj na Slovensku.

Prvé prípady otravy metylalkoholom boli zaznamenané aj na Slovensku. RÚVZ preto nariadilo celoplošné námatkové kontroly. Tie sa začali aj v meste pod Zoborom. //„Prvé kontroly boli vykonané počas konania hromadného podujatia Autoshow 2012 Nitra. Nedostatky neboli zistené,“ //vraví regionálna hygienička Katarína Tináková.

Nitrianske pohostinstvá a predajne s alkoholom sa tak môžu pripraviť na tvrdé kontroly.** „Následne ,až do odvolania budú zamestnancami RÚVZ so sídlom v Nitre vykonávané ďalšie kontroly denne , v námatkovo vybraných zariadeniach spoločného stravovania kde sa podávajú liehoviny a ktoré spadajú do územnej pôsobnosti RÚVZ so sídlom v Nitre – v okresoch Nitra, Šaľa, Zlaté Moravce. Kontroly budú zamerané na vysledovateľnosť, najmä na pôvod alkoholu (dodacie listy )a označovanie ponúkaných alkoholických nápojov. V rámci kontrol budú námatkovo odoberané aj vzorky liehovín (najmä vodky a rumu ) na vyšetrenie metanolu,“** prezrádza ďalej Tináková.

Na území celého Slovenska tak s okamžitou platnosťou začali preverovať kvalitu predávaného alkoholu.

Viete aké sú príznaky otravy? [blockquote]- bolesť hlavy

  • zvracanie
  • rozšírené zreničky nereagujúce na svetlo
  • rozmazané videnie
  • neschopnosť rozlíšiť farby
  • slepota[/bloc­kquote]

V prípade, že pozorujete niektorý z príznakov po požití alkoholu, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc!

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM