Monika Földešiová Rôzne

Jeden ár pokosený za dve minúty

Približne jednu minútu trvá dobrému koscovi pokosiť 50 metrov štvorcových trávneho porastu. Kosci svoju zručnosť predviedli aj počas súťaže v kosení lúk ručnými kosami, ktorá sa uskutočnila v rámci tohtoročného Agrokomplexu v Nitre.

Súťaž usporiadalo Slovenské poľnohospodárske múzeum v spolupráci so Slovenským koseckým spolkom. Najmladšou účastníčkou súťaže bola sedemročná dievčina, najstarší prihlásený účastník mal 92 rokov. Do súťaže sa zapojilo 35 koscov z celého Slovenska, ktorí súťažili v šiestich kategóriách. „Kosenie ručnými kosami sa na Slovensku začína rozmáhať napriek tomu, že ručné kosenie ako také zaniká. Zaujímavosťou je, že táto činnosť láka stále viac mladých ľudí. Najmladší kosci majú štyri – päť rokov, najstarší už prekročili deväťdesiatku a stále aktívne súťažia,“ konštatoval Norbert Gáborčík zo Slovenského koseckého spolku.
Prvá kosecká súťaž v Európe sa podľa dostupných zdrojov uskutočnila v roku 1830 na Veľkej lúke Muránskej planiny, kde sa stretli dve partie koscov. Ručné kosenie ako súťažná disciplína sa začala v Európe presadzovať v prvej polovici minulého storočia. Prvé záznamy o novodobých pretekoch v ručnom kosení na Slovensku sa zachovali z roku 1977. Vtedy skupina breznianskych nadšencov zorganizovala súťaž na lúke Banisko. V televíznej reportáži z pretekov však bola odvysielaná aj časť vojenských kasární, vedľa ktorých sa súťažilo. To stačilo, aby bola akcia označená za nežiaducu, pretože sa prezradilo vojenské tajomstvo a oslabila sa obranyschopnosť ČSSR. Nasledoval zákaz organizovania ďalších ročníkov. Kosci sa však vynašli. Našli si vhodného organizačného garanta, Socialistický zväz mládeže v spojení s Jednotným roľníckym družstvom, a kosecké súťaže od začiatku osemdesiatych rokov minulého storočia na Horehroní pokračovali. K najznámejším koseckým súbojom na Slovensku patrilo tradičné meranie síl medzi koscami z Pohorelej a z Terchovej.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM