Rôzne

Je to už 26 rokov: Pripomeňte si vzácne chvíle z návštevy pápeža v Nitre, FOTO

Nezabudnuteľné okamihy zažila aj Nitra. Na letisku v Janíkovciach čakali vtedajšieho pápeža tisíce ľudí. Vedeli ste, že si pod Zoborom spravil aj neplánovanú zastávku?

Ilustračný obrázok k článku Je to už 26 rokov: Pripomeňte si vzácne chvíle z návštevy pápeža v Nitre, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/Vladimír Benko

Pápež Ján Pavol II. pricestoval na Slovensko 30. júna 1995. Vzácna návšteva vtedajšej hlavy katolíckej cirkvi trvala štyri dni.

Mesto pod Zoborom navštívil pápež v podvečer prvého dňa návštevy, 30. júna.

Na letisku v Janíkovciach sa konalo obrovské zhromaždenie za účasti verejnosti, politikov a s mnohými zahraničnými hosťami. Nechýbal vtedajší prezident Michal Kováč či Vladimír Mečiar, ako vtedajší predseda vlády.

Prihovoril sa v slovenčine

Svätého otca vítal pod Zoborom Kardinál Ján Chryzostom Korec. Príhovor pápeža odznel v slovenčine. Vyzdvihol v ňom históriu Nitry a poukázal na problémy v spoločnosti ako indiferentizmus, relativizmus, nacionalizmus či rasizmus.

O jeho prepis sa postarala Farnosť Rudinská, ktorá ho zverejnila na svojej stránke.

„Nitra nám hovorí o prvom tisícročí. Tu neďaleko stál prvý kresťanský kostol v celej stredovýchodnej Európe. Tu sa od roku 828 pšeničné zrno stáva v Eucharistii Telom Krista, ktorý v sebe zjednocuje všetkých, čo ho s vierou prijímajú. Preto som túžil navštíviť Nitru,“ povedal pápež Ján Pavol II. na zhromaždení.

Pápežovi tiež nechýbal zmysel pre láskavý humor. Dôkazom boli úsmevné vsuvky, ktoré adresoval mládeži na zhromaždení. Týmito slovami zakončil svoj príhovor v Nitre.

„Prosím všemohúceho Boha za každého z vás a za všetkých mladých ľudí, ktorí bývajú v tejto krajine pod Tatrami: „Vlej do nich, Pane, slovo tvojho synovstva“ …nie otroctva. Synovstva. A do Tatier chodíte, aj sa lyžujete? Poznáte otca Stanislava, on mi povedal, že som prekročil už čas. Ešte sa pomodlíme.“.

Celý príhovor si môžete prečítať TU!

Prečítajte si tiež

Neplánovaná návšteva

V Nitre sa pápež zdržal o niečo dlhšie ako bolo v pláne.

Zavítal aj na Nitriansky hrad, čo podľa Biskupského úradu v Nitre nebolo v pláne.

„Dnes už svätý Ján Pavol II. následne v sprievode vtedajšieho nitrianskeho diecézneho biskupa, blahej pamäti Jána Chryzostoma kardinála Korca neplánovane navštívil aj Nitriansky hrad a Katedrálu – Baziliku sv. Emeráma,“ prezradilo Biskupstvo Nitra.

Na jeho počesť stojí na Nitrianskom hrade socha pápeža Jána Pavla II. v nadživotnej veľkosti. Jeho meno nesie aj samotné hradné námestie.

Pápež na Slovensku

„Bol to pápež, ktorý sa zapísal do histórie sveta, ale v tomto prípade aj starobylej Nitry,“ spomína na vzácnu návštevu Biskupstvo Nitra.

Pápež Ján Pavol II.,vlastným menom Karol Józef Wojtyla, bol prvým slovanským pápežom. Zomrel na následky ťažkej choroby vo veku 84 rokov v Apoštolskom paláci vo Vatikáne 2. apríla 2005. Za svätého ho vyhlásil 27. apríla 2014 pápež František.

V galérii nájdete autentické zábery z návštevy pápeža Jána Pavla II. na Slovensku, medzi nimi aj fotografie z Nitry!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Pápež Ján Pavol II. na návšteve Slovenska v roku 1995
7
Galéria
Zdroj: Vladimír Benko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM