Správy

Jarné čistenie Zobora bolo tentokrát bez verejnosti: Vyzbierali skoro POL TONY odpadu

Na tradičnú akciu tento rok organizátori nepozvali verejnosť. Aký na to mali dôvod?

Ilustračný obrázok k článku Jarné čistenie Zobora bolo tentokrát bez verejnosti: Vyzbierali skoro POL TONY odpadu
6
Galéria
Zdroj: Peter Michalík

V stredu 12. apríla sa uskutočnil v poradí 13. ročník Jarného čistenia Zobora. Tentokrát však bez účasti širokej verejnosti.

„Organizátori sa tak rozhodli na základe prieskumu Zoborských vrchov, t. j. značených turistických chodníkov, ich okolia, a z dôvodu, že v danom území je bežného „turistického“ odpadu výrazne menej ako v minulosti,“ vysvetlil Radovan Baláž.

Prečítajte si tiež

Rozdelili sa na skupiny

Jarné čistenie Zobora je tradičnou environmentálnou akciou, ktorú si obľúbila aj široká verejnosť. Od roku 2007 akciu organizuje Nitriansky horský spolok (NHS) v spolupráci s mestom Nitra a Správou CHKO Ponitrie.

Podujatia sa tento rok zúčastnilo takmer 30 dobrovoľníkov. Odpadky zbierali členovia Nitrianskeho horského spolku, Klubu slovenských turistov Nitra, Zoborského skrášľovacieho spolku, Stráže prírody Ponitrie, pracovníci Správy CHKO a firmy Foxconn Slovakia. Rozdelili sa do viacerých skupín. Časť čistila okolie nemocnice a zoborského kláštora, prístupovú cestu k nim, tiež les pod parkoviskom.

Ďalšie skupiny sa na terénnych autách prepravili k vzdialenejším lokalitám – zoborskému jazierku a hraniciam prírodnej rezervácie Lupka.

Tony odpadu

„Tu už nachádzali „neturistický“ odpad, teda starý domový alebo stavebný odpad, pneumatiky, časti nábytku a pod. Ten namiesto toho, aby bol likvidovaný cestou kontajnerov a zberných dvorov, nezodpovední ľudia vyvezú do prírody. Ešte výraznejšie ako v minulosti sa potvrdilo, že tvorí, z hľadiska hmotnosti aj rozmerovo, najväčšiu časť odpadu, ktorý bol vyzbieraný,“ priblížil Baláž.

„Odpadu bolo tento rok 480 kg, čo je celkovo za doterajších 13 ročníkov (2007–2023) cca 32,5 t,“ prezradil Baláž.

Všetok odpad bol na konci akcie sústredený pod nemocnicou, odkiaľ jeho likvidáciu vo štvrtok dopoludnia zabezpečili Nitrianske komunálne služby.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Jarné čistenie Zobora v roku 2023
6
Galéria
Zdroj: Peter Michalík
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM