Rôzne

Janka musela foťák kvôli pandémii odložiť: Záchranou jej boli rozkvitnuté sakury

Pandémia zmenila život aj skúsenej fotografke. Po takmer desiatich rokoch musela odložiť fotoaparát a nájsť si nové zamestnanie. Svojej vášne sa však celkom nevzdala.

Ilustračný obrázok k článku Janka musela foťák kvôli pandémii odložiť: Záchranou jej boli rozkvitnuté sakury
25
Galéria
Zdroj: Janka Parkanyiova

Janku Parkanyiovú mnohí poznajú najmä vďaka jej krásnym fotografiám. Ak fotila už niekedy aj vás alebo vaše deti, možno ste ani netušili, že foťák drží v rukách vyštudovaná učiteľka.

„Mám skončené učiteľstvo na UKF – biológiu a chémiu, no už takmer 10 rokov je moje hobby aj moje zamestnanie fotenie. Dostala som sa k nemu skrz manžela, ktorý študoval výtvarnú fotografiu v Ostrave a ja som sa veľa od neho naučila,“ prezradila Janka.

Spolu s manželom Martinom si v Ivanke pri Nitre pred rokmi otvorili svadobné a eventové štúdio. Pôsobia v Nitre a širokom okolí. Ročne fotili okolo 25 svadieb.

Život fotografa však pandémia môže obrátiť hore nohami. Svoje o tom vie aj Janka.

V rozhovore nám porozprávala, čoho sa musela vzdať a čo ju zachránilo. A ak práve hľadáte vhodné miesto na fotenie, potešia vás aj tipy od skúsenej fotografky.

Ako poznačila pandémia život fotografa? Bolo obdobie, kedy si nefotila vôbec?

Prvú vlnu pandémie, ktorá trvala od marca, som nefotila, až kým nezakvitli v Nitre japonské čerešne – sakury. Ľudia zrazu chceli fotografie pod týmito nádhernými stromami, snáď všetci naraz, bola to taká naša záchrana. Druhá vlna už bola horšia. Od 10. decembra 2020 sme boli v karanténe a ja takmer po polroku konečne opäť stojím za objektívom a znovu aj vďaka sakurám.

Nebála si sa, že budeš musieť foťák odložiť a nájsť si inú prácu?

Báť som sa nebála, ja som to rovno urobila. Inak to nešlo a teda momentálne sa okrem fotenia venujem deťom, ako vychovávateľka na základnej škole Na Hôrke.

Prečítajte si tiež

Pod sakurami sa to tento rok naozaj hemžilo fotografmi. Rada tam fotíš?

Áno, rada fotím pod sakurami, no vyhľadávam skôr menej rušné uličky, ako je Fraňa Mojtu. Našťastie v Nitre sú aj také. Pre mojich klientov je takéto sakurové fotenie stále veľmi atraktívne.

Kto toto miesto vyhľadáva najviac?

Ja osobne najčastejšie fotím rodinky s deťmi, ale aj zamilované páriky, dokonca aj nevesty a ženíchov. Veľmi rada mám maličké deti, ktoré sa tešia z padajúcich ružových lístkov a úplne najradšej samozrejme fotím tie svoje, Adelku a Martinka, ktorí mi často robia pri fotení veselú spoločnosť.

Aké je tvoje obľúbené ročné obdobie na fotenie?

Pre mňa je to jednoznačne jar, vtedy je všetko vonku farebnejšie, krajšie, živšie a voňavejšie. A na fotografii to cítiť. Ale tiež mám rada prichádzajúce leto, púpavy premenené na malé padáčiky, levanduľové a slnečnicové polia, dedkovu záhradu s viničom a ovocnými stromami. To všetko na fotografii vytvára nádherné detaily.

Aktuálne témy

Máš v Nitre alebo okolí svoje obľúbené miesta na fotenie?

Nitra je bohatá na nádherné miesta, snáď každý fotograf tu má nejaké svoje obľúbené. Ja mám nesmierne rada náš mestský park, zeleň, alebo aj časť pri rieke. Rada fotím aj v meste, ja nepotrebujem kaštiele, či hrady, najradšej mám jednoduché veci. Mne stačí aj obyčajná tehlová stena pri kúpalisku, grafity, či kúsok orgovánu v pozadí. Minulý rok bolo v Nitre aj nádherné pole fialových makov a tento rok som objavila rozkvitnutý čerešňový sad u nás v Ivanke.

Ktoré miesto je podľa teba na fotenie TOP?

Levanduľové pole, kúsoček od Nitry, ma nadchýna každý rok a spolu so sakurovým fotením je pre mňa to levanduľové top. Túto levanduľovú nádheru majú za malou vinicou manželia, ktorí z nej vyrábajú sladučký sirup a úžasný vonný olej. Milujem to tam a moji klienti tiež.

Svet objektívom Janky Parkanyiovej si môžete pozrieť v priloženej galérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Práca fotograky Janky Parkanyiovej
25
Galéria
Zdroj: Janka Parkanyiova
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM