Lenka Káčerová Rôzne

„Internátový“ prieskum

V meste Nitra sú dve univerzity: Slovenská poľnohospodárska univerzita a Univerzita Konštantína Filozofa. Ubytovanie študentom poskytujú aj internáty oboch univerzít. Na niektoré z nich sme sa pozreli bližšie.

Vysokoškolské internáty Zobor patriace Univerzite Konštantína Filozofa sú rozdelené na dve časti A a B blok. Tretia časť nazvaná Hospodárska, nepatrí po Univerzita a možno aj preto tam študenti nemajú prístup na internet. Majú tam však študovňu, kde prístup na internet je a pre športovo založených je tam aj posilňovňa. Blokom A a B prerábali jadro, vymieňali starý nábytok za nový. Internet k dispozícii je, takisto aj študovňa a kuchynka na každej chodbe. Novinkou sú mikrovlnky do kuchyniek, ktoré pribudli na blok B a Hospodársku časť. Kúpeľňa a WC je spoločné pre jednotlivé bunky, v ktorých sú 2– a 3– alebo 3– a 4– posteľové izby. Ceny za ubytovanie sa pohybujú okolo 33–40 eur, závisí od počtu postelí na izbe.

Študentský domov Nitra má zväčša 3– posteľové izby, každá izba však má len dve prípojky na internet. Kúpeľňu a WC má každá izba vlastné, kuchynka je jedna na chodbu. Takisto majú jednotlivé izby k dispozícii chladničku, mikrovlnky však na tomto internáte nie sú. Ceny za ubytovanie sa pohybujú okolo 53 eur.

Internátov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity je viac: Mladosť, Anton Bernolák, Pribina, Poľnohospodár. Študentský domov Antona Bernoláka je rozdelený na časti A a B, C (Nová doba). Blok A má na chodbách bunky. Dve dvojposteľové izby vybavené novým nábytkom sú spojené spoločnou kúpeľňou a WC. Každá izba má okrem toho chodbičku so skriňami, dva písacie stoly a wifi pripojenie na internet. Na chodbách je kuchynka a na niektorých z deviatich poschodí aj televízna miestnosť. Tu sa ceny za ubytovane pohybujú okolo 50 eur. Časť Nová doba má 2– a 3– posteľové izby. Každá dvojposteľová izba má aj balkón. V každej izbe je umývadlo, skriňa a písací stôl. Sprchy a WC sú spoločné pre celú chodbu, pred dvoma rokmi ich renovovali, niekde sa však už vyskytuje pleseň. Kuchynku má takisto každá chodba. Podľa slov obyvateľov však pravidelne z troch dvojplatničiek funguje len jedna. Starší nábytok v tomto bloku postupne vymieňajú od spodných poschodí. Na dvoch poschodiach z ôsmich sú televízne miestnosti, spoločenské miestnosti, na jednom je ping – pongový stôl, na Ďalšom študovňa s internetom. Ten však má už aj každá izba. Ceny za ubytovanie sa v tejto časti pohybujú okolo 24 (za trojposteľovú izbu) a 27 (za dvojposteľovú izbu) eur.

Internát Pribina má 3– a 5– posteľové izby. Kúpeľňa a WC je spoločná pre každú chodbu, pôsobia však zastarane, chladnička k dispozícii nie je.

Niektorí vysokoškolskí študenti bývajú aj na stredoškolskom internáte patriacej Strednej odbornej škole na ulici Cabajskej. Štát tým pádom neprispieva na takýchto študentov a tak platia neprimerane veľa oproti podmienkam, ktorým sú vystavení. Kúpeľňa a WC sú takisto spoločné. Riešia väčšinou havarijné stavy, na väčšie prestavby nie sú financie.

Na ktorom internáte bývate vy? Alebo uprednostňujete priváty?

Internáty
23
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM