Ing. Peter Mati Rôzne

Ing. Peter Mati : Odštartovala sa petícia za odluku cirkvi od štátu

Členovia petičného výboru na čele s jeho predsedom Štefanom Sládečkom oficiálne odštartovali celoslovenskú petíciu občanov za referendum o finančnej odluke cirkví od štátu.

„Odluku cirkví od štátu a aj ich financovanie nezávisle na štáte poslanci aj politici sľubovali už pri reštitúciách cirkevného majetku. Malo k nej dôjsť ihneď po vrátení majetkov cirkvám. K reštitúciám a aj k ukončeniu kontroly štátu nad duchovnými došlo už v rokoch 1990 až 1993, ale k finančnej a inej odluke doteraz nie,“ povedal predseda petičného výboru Sládeček a dodal, že dokončeniu odluky cirkví od štátu doteraz bránil postoj všetkých vlád.

Iniciátori petície zo Strany občianskej ľavice (SOĽ) a ich sympatizanti sa rozhodli ústavnou cestou prinútiť politikov doriešiť otázku odluky cirkví od štátu a sú presvedčení, že sa im podarí získať potrebný počet 350-tisíc podpisov pod petíciu. V Európskej únii funguje veľa spôsobov financovania cirkví. Iniciátori petície sú presvedčení, že občan by mal mať právo rozhodnúť, či sa z jeho daní bude platiť cirkev alebo sa financie z jeho daní použijú na kultúru, charitu alebo inú pomoc človeku. Preto sú za otvorenú diskusiu o tejto téme.

Predseda petičného výboru Sládeček informoval, že poslal list o petícii zástupcom všetkých cirkví , ministerstvu kultúry, prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi aj novozvolenému Andrejovi Kiskovi a vyzval ich, aby usporiadali rozhovory pri okrúhlom stole za účasti zástupcov občanov o tejto téme. Organizátori petície plánujú navštíviť 25 miest po celom Slovensku, predstaviť obyvateľom svoje postoje a témy do diskusie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM