Webnoviny - Rôzne

Imrich Okenka – nezávislý kandidát na predsedu NSK

Podrobné štúdium oficiálnych štatistických údajov ukazuje, že sociálno-ekonomická situácia v Nitrianskom samosprávnom kraji nie je dobrá ani v absolútnom, ani v relatívnom hodnotení, teda v porovnaní s ostatnými samosprávnymi krajmi Slovenska.

BRATISLAVA 10. novembra (WN/PR) – Skoro vo všetkých ukazovateľoch sme v kraji podpriemerní, v niektorých až najhorší v SR. Tak. napr. nezamestnanosť. U nás je štvrtá najvyššia. Zlá je najmä pre 50+ ročných. Je rozdielna po jednotlivých okresoch – najhoršia je v KN, nasleduje NZ, LV, ZM, TO. Lepšia je v NR a ŠA, ktoré celokrajský priemer vylepšujú. Nezamestnanosť vo všetkých okresoch kraja rastie. Priemerná hrubá nominálna mesačná mzda je druhá najnižšia zo samosprávnych krajov SR. V stavebníctve je vôbec najnižšia. V školstve situácia tiež nie je dobrá. Školy nie sú dostatočne vybavené modernými učebnými pomôckami, technický stav škôl je žalostný, o platoch učiteľov a ich oprávnených nárokoch ani nehovorím. Počet žiakov SOŠ je druhý najnižší z krajov SR. Z týchto škôl vychádzajú odborníci, ktorí by sa mali ihneď zapojiť do výrobného procesu. Zdravotníctvo – posteľový fond je tiež najnižší z krajov SR. Je o 4 100 nižší, ako v Prešovskom SK. Situácia je o to horšia, že v NSK máme najviac dôchodcov, kraj je prestarnutý a čerpá sa vysoké percento PN. V našom kraji je vyplácaných najviac dôchodkov, tieto sú však najnižšie. Situácia nie je dobrá ani kultúre, či turizme. Počet návštevníkov múzeí a galérií bol najnižší opäť v našom kraji. Priame zahraničné investície sú tretie najnižšie v NSK, a to ešte Nitra a Šaľa sú na tom relatívne dobre. Katastrofálna je situácia najmä v okresoch Komárno a Levice. Obyvateľstvo kraja túto skutočnosť eviduje, veď v sms hlasovaní zverejnenom v denníku Nový čas dňa 7.11.2009 v Ankete: Vaše poznámky županom“ , Nitriansky kraj ocenili známkou 4. Horšie bol ocenený len B. Bystrický, známkou

Riešenie všetkých problémov občanov v kraji budú, v prípade úspechu, mojou prioritou. Oblasti, ktoré v mojich volebných heslách sú hlásané, sú mi blízke aj profesijne. „Za školstvo, ktoré vzdeláva“ – je potrebné vytvoriť také podmienky všetkým účastníkom vzdelávacieho procesu, aby mohli vzdelávať a nie trápiť sa a bojovať o prežitie. Školy treba vybaviť učebnými pomôckami minimálne na európskej úrovni. Učiteľom treba zabezpečiť aj ich oprávnené nároky. „Za poľnohospodárstvo, ktoré prosperuje“ – podmienky, ktoré sa dohodli pri vstupe do EÚ sú pre našich poľnohospodárov diskriminačné, až likvidačné. Poľnohospodárstvo je pre Slovensko dôležitým odvetvím, nakoľko máme najviac osídlený vidiek. z 354 obcí NSK 83,33% je s menším počtom obyvateľov ako 2 000, je tu najvyššia výmera poľnohospodárskej pôdy – 469 tis. ha, z toho ornej pôdy – 406 tis. ha, až 17,38% všetkých pracovníkov v poľnohospodárstve SR je zamestnaných v NSK. Poľnohospodárstvo zabezpečuje výrobu potravín, krajinotvorbu, dáva pracovné príležitosti vo veľmi širokom spektre, od pracovných pozícií náročných na vzdelanie, až po miesta, ktoré nevyžadujú vzdelanie ani trvalé pracovné návyky. Pridaná hodnota práce z poľnohospodárstva zostáva na Slovensku. Podľa vyjadrenia odborníka až 70% dĺžky života ovplyvňuje dostatok kvalitných potravín. Už naši osvietenci – Fándly a Tešedík hovorili „Chlieb a vzdelanie národu“. Je to aj moje heslo. „Za spolužitie, ktoré spája“ – mier a pokoj medzi ľuďmi, je to najdôležitejšie, čo si môžeme priať. V našom kraji ľudia žijú v mieri a v pokoji. Žiaľ, z „veľkej“ politiky a tým myslím aj VÚC, prenikajú neželateľné vplyvy, ktoré treba odfiltrovať. V našom kraji sa vytvorilo toľko umelých národnostných problémov, že to škodí nielen obyvateľom kraja, ale spôsobujú Slovensku na medzinárodnej scéne nemalé problémy. V oblasti školstva je potrebné uspokojiť oprávnené nároky týchto stredných škôl, ako aj personálu. Materiálne treba školy vybudovať na Európskej úrovni, najmä teda učebnými pomôckami. Obsah dopĺňa aj forma, školy musia aj byť udržiavané. SOŠ sa musí vrátiť ich dôstojné miesto, BC nenahradzujú ich pôvodnú úroveň. Vybudovanie elitných škôl, ev. aj dovoz talentovaných študentov – výučba aj zahraničnými lektormi. Klesá úroveň vedomostí maturantov, klesá úroveň vedomostí aj žiakov zo základných škôl. Treba adekvátne ohodnotiť učiteľský zbor, aby sa im oplatilo učiť a nie robiť o´pair-ky ( už aj na Slovensku). Výrazne investovať do športových aktivít mládeže.

Zdravotnícke zariadenia treba vybaviť na najmodernejšej technickej úrovni. Do zdravotníctva treba priebežne investovať. Štát ( VÚC) musí poskytovať zdravotnú starostlivosť, nemôže to zveriť do rúk podnikateľom a obchodníkom so zdravím. Neziskové organizácie – neziskové len do tej miery, aby neplatili daň štátu. Prípad nemocníc Topoľčany, Levice, Komárno sú odstrašujúce, treba splniť oprávnené nároky personálu – lekárov a ostatných zdravotníkov. Treba založiť ošetrovateľský dom pre doliečovanie pacientov, úzko spolupracovať s profesijnými združeniami – RLK, rozvinúť jednodňovú chirurgiu, dopracovať dofinancovanie ambulantnej zdravotnej starostlivosti – až 70% pacientov.

V oblasti dopravy – riešiť osobnú dopravu vo verejnom záujme, dôležitou úlohou je údržba a modernizácia ciest a mostov za primeranú cenu. NSK má v správe 1 500 km ciest III. tr., 500 km II. tr. Tretia najdlhšia cestná sieť krajov. Úlohou je aj harmonizácia dopravných služieb vo verejnom záujme, zosúladenie dopravných kapacít s reálnymi dopravnými potrebami. Pri málo využívaných dopravných linkách treba znižovať cenu prepravného a spracovať prepojenie prepravcov – železnice, mestá, regióny. Využiť súkromných prepravcov – malých stredných, taxislužby, mikrobusy, atď. Treba významne ekologizovať dopravu – vylúčiť pohonné látky znečisťujúce ovzdušie exhalátmi – pohon na zemný plyn CNG.

V oblasti rozvoja turizmu NSK má všetky prírodné a historické predpoklady, aby sa stal úspešnou a vyhľadávanou turistickou destináciou. Žiaľ, zatiaľ tomu tak nie je. NSK má vôbec najnižší počet návštevníkov Múzeí a galérií. Nedostatočný počet turistov a návštevníkov zle pôsobí aj na podnikateľské prostredie v ubytovacích a stravovacích službách. Príroda, veľa miest a obcí NSK, vďaka schopným starostom a primátorom, je pripravená na prijatie turistov, na zvýšenie cestovného ruchu. Treba urobiť väčšiu propagáciu, vytvoriť Agentúru na podporu cestovného ruchu. Rozšíriť agroturistiku, obnovovať a rekonštruovať kultúrne pamiatky, vytvoriť grantový systém na podporu aktivít v kultúre, zapojiť sa do projektu „Rodinné pasy“, podporiť školy na možnosť výchovy návštevou kult. pamiatok, iniciovať zvýšenie návštevnosti verejných knižníc, divadiel, múzeí . Podporiť kultúrne aktivity národnostných menšín. Z ostatných aktivít by som rozhodne prehodnotil, ak je to ešte možné, úver vo výške 33 193 919 € – 1 mld. Sk, ktorý sa začne splácať o 5 rokov! Bude to balvan na krku ďalšej generácie. VÚC si zobral úver na úkor budúcnosti, čo nepovažujem za korektné. Taktiež by som sa zamyslel na „opravou a rekonštrukciou 84 km ciest II. a III. triedy za 15 170 000 € – 457 mil. Sk. Náklady na 1 km týchto ciest vychádzajú až 5 440 tis. Sk. Asi sú pozlátené.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM