Aktualizované Správy

Hrávali ste sa s nimi aj vy? RETRO hračky, ktoré kedysi patrili k Vianociam, FOTO

Radosť robia deťom na Vianoce predovšetkým hračky. Pamätáte si, s čím ste sa hrávali v detstve vy? Tieto fotografie vám to pripomenú.

Ilustračný obrázok k článku Hrávali ste sa s nimi aj vy? RETRO hračky, ktoré kedysi patrili k Vianociam, FOTO
23
Galéria

Hračky patria k detstvu a Vianoce sú pre najmenších hotovým zázrakom. Radi sa hrali deti v minulosti a platí to aj dnes. Rokmi sa síce ponuka hračiek výrazne zmenila, no niektoré žijú dodnes.

Výborným príkladom je americká Barbie, ktorá obstála aj v modernej dobe a je považovaná za najznámejšiu bábiku na svete. Vyrába sa od roku 1959. Rovnako úspešné je známe Lego, ktoré k nám prišlo z Dánska.

Káčer aj Tatrovka

Staršia ako slávna Barbie je známa česká stavebnica Merkur, ktorej história siaha až do roku 1920. Legendárnym bol u nás aj ťahací káčer a veľkej popularite sa tešila aj oranžová Tatra.

K najznámejším hračkám v Česku a na Slovensku patrili tiež stavebnice Seva, kovový vĺčik, autodráhy od firmy Ites či Grafo alebo magická kresliaca tabuľka v typickom červenom ráme.

Nechýbali rôzne platové postavičky, ako napríklad modrý parašutista s padákom, vojačikovia a v mnohých detských izbách sa hrával aj stolný futbal alebo hokej.

Najstaršia hračka?

Že hračky existujú od nepamäti, dokazujú aj mnohé archeologické nálezy. Unikátny objav sa podaril aj slovenských archeológom, ktorí v roku 2020 našli najstaršiu hračku na území Slovenska.

Je ňou hlinený vozík z Nižnej Myšle datovaný do r. 1 500 pred naším letopočtom.

Nahliadnite do galérie a zaspomínajte si na staré hračky. Možno medzi nimi nájdete aj tú svoju!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Retro hračky nášho detstva
23
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM