Kultúra

Horúce rytmy a alegorický sprievod: Nitra zažije dvojdňový festival, PROGRAM

Nitra sa po ročnej prestávke premení na hlavné mesto samby. Campana fest priláka na nitrianske námestie desiatky účinkujúcich.

Ilustračný obrázok k článku Horúce rytmy a alegorický sprievod: Nitra zažije dvojdňový festival, PROGRAM
70
Galéria
Zdroj: TASR

Do bodky pripravený festival minulý rok zrušila pandémia. Tento rok sa 10. a 11. septembra Nitra opäť stane hlavným mestom samby.

Organizátori oznámili, že Campana fest tento rok bude. Opatrenia však budú prísnejšie.

Podujatie organizuje skupina Campana Batucada, ktorá na festivale oslávi svoje trináste narodeniny. Festival podporilo aj mesto Nitra.

Tešiť sa môžete na dvojdňový program a viac ako 150 účinkujúcich.

"Bol to pre všetkých náročný rok. Všetci sme málo vystupovali, stretávali sa, preto som nesmierne rád, že sa so všetkými priateľmi stretneme na jednom pódiu práve u nás v Nitre,“ povedal zakladateľ Prvej školy samby a líder bubnovej show CAMPANA BATUCADA Igor „Presidente“ Holka, ktorý aktívne pôsobí v Nitre aj ako pedagóg a celoročne vedie bezplatné kurzy samby, pre deti zo znevýhodnených skupín.

Dvojdňový program

„Počas 10. a 11. septembra sa Nitra stane hlavným mestom samby s pestrým hudobným programom, sprievodnými podujatiami, aktivitami pre deti, alegorickým sprievodom, workshopmi pre verejnosť, ale aj balónom na Svätoplukovom námestí,“ lákajú organizátori.

Hudobnými hviezdami programu budú slovenské mená ako legendárny Vidiek, Chiki Liki Tu-a či rapper Vec a Škrupo. V programe sa predstavia aj Peter Adamov & BonBon Band, detská rocková kapela SLIDE a chýbať nebude ani Dominika Titková & Friends.

Samozrejmosťou bude aj vystúpenie oslávencov. Campana Batucada si na pódium pozvala akordeonistu Andeja Pleštinského, folklórny súbor pri ZUŠ Art Pegas Kolovrat, ale aj jedného z headlinerov Petra Adamova.

Najmenších návštevníkov poteší obľúbená televízna dvojica Sníček a Dúhalka, ale aj jedinečná cirkusová show Stana Mečiara.

Detský program doplní predstavenie Kýchosmrk – kamarát z dažďa či majster sveta Ján Kočiš s jeho dych berúcou trial show.

Alegorický sprievod

Alegorický sprievod bude pešou zónou prechádzať v sobotu 11. septembra. Sprievod odštartuje na ulici pri obchodom dome Prior a bude pokračovať pešou zónou na Svätoplukovo námestie.

V sprievode budete môcť okrem hudobníkov, tanečníkov a umelcov obdivovať Mirror family, živé sochy Big names, ale aj choduliarov, ABADÁ Capoeira či ženskú tanečnú skupinu Bailadora Dance Group.

„Novinkou tohto ročníka je prezentácia všetkých účinkujúcich alegorického sprievodu, ktorí sa stretnú na hlavnom pódiu, kde nám ich Roman Juraško všetkých postupne predstaví,“ dodal Igor Holka.

Budú súčasťou festivalu

Aj v tomto roku bude súčasťou festivalu exhibičné chodecké podujatie Acerola Grand Prix. Vzácnym hosťom bude olympijský víťaz v chôdzi na 20 kilometrov (Soul, 1988) Jozef Pribilinec.

Počas piatkového festivalového dňa budú námestím znieť tóny verklikárov. Uskutoční sa tu ôsmy ročník medzinárodného stretnutia verklikárov.

Súčasťou sobotného detského programu je medzinárodná prehliadka tradičného bábkového divadla Gašpariáda, na ktorej sa predstavia divadlá zo Slovenska, Česka a Maďarska. V sobotu námestie roztancujú tanečníci v štýle Salsa Rueda Dance.

Prečítajte si tiež

Prísnejšie opatrenia

Organizátori sa rozhodli zorganizovať festival v režime OTP. To znamená, že zúčastniť sa ho budú môcť návštevníci, ktorí sú zaočkovaní, testovaní alebo prekonali Covid.

Pre návštevníkov bude pri Ponitrianskom múzeu k dispozícii antigénové mobilné odberné miesto, testovať bude za poplatok.

Kapacita festivalu je 5 000 návštevníkov v jednom okamihu. „Počítať ich budú naši dobrovoľníci na vstupoch. Rovnako budú kontrolovať platnosť potvrdení o očkovaní, testovaní alebo prekonaní,“ uviedla produkčná festivalu Lucia Valková.

V galérii si pozrite, ako vyzeral posledný ročník Campana festu v Nitre!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuálne témy

Campana Fest - 11. narodeniny Campana Batucada
70
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM