Monika Földešiová Hokej

Hokej: Mládežnícky klub Nitry bude musieť mestu vrátiť časť dotácie

Hokejový mládežnícky klub HC Nitra bude zrejme musieť vrátiť mestu časť dotácií, ktoré na svoju činnosť získal v roku 2010. Z mestskej pokladnice dostali mladí hokejisti v minulom roku celkovo 241.942,85 eur.

Finančná kontrola zameraná predovšetkým na správnosť vyúčtovania dotácií však odhalila viaceré pochybenia. Ako sa uvádza v správe určenej na rokovanie mestského zastupiteľstva, vo viacerých prípadoch boli v predložených účtovných dokladoch nezrovnalosti.
Tie sa týkali napríklad aj vyúčtovania nákladov za energie, na ktoré dostal klub od mesta dotáciu vo výške 220.000 eur. Účtovne však doložil iba sumu 207.884,81 eur. Rozdiel medzi poskytnutou a vyúčtovanou dotáciou bude preto musieť vrátiť klub späť do mestského rozpočtu. „Z porušení ustanovení zmluvy vyplýva povinnosť príjemcu vrátiť tieto finančné prostriedky vo výške 12.115,19 eur,“ uvádza sa v správe. Kontrolóri mládežníckemu hokejovému klubu vyčítali aj neprehľadnosť predloženého vyúčtovania. „Doklady neboli spárované, variabilné symboly na predložených výpisoch nesúhlasia s variabilnými symbolmi na predložených faktúrach. Z toho dôvodu bolo problematické vykonanie kontroly, či bola faktúra skutočne uhradená,“ píše sa v záveroch správy.
Pre neskoro predložené vyúčtovanie hrozilo klubu, že bude musieť vrátiť mestu aj dotáciu 6842,85 eur určenú na zabezpečenie činnosti mládežníckych a seniorských oddielov. „Vyúčtovanie bolo predložené po termíne stanovenom v zmluve, z čoho vyplýva povinnosť vrátiť finančné prostriedky,“ uvádza sa v správe. Mesto však napokon vrátenie dotácie nevyžadovalo. „Predložením dokumentov bolo preukázané dodržanie účelu poskytnutej dotácie. Vrátenie dotácie nebolo požadované, predloženie dokladov po lehote bolo poskytovateľom dotácie akceptované,“ vysvetľuje sa v zápise z kontroly.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM