Rôzne

Prvý vianočný stromček stál na námestí už v roku 1927: Zdobilo ho len pár žiaroviek

Vianoce si bez krásneho vianočného stromu už nevieme ani predstaviť. Centrum nášho mesta tento symbol Vianoc skrášľuje už desiatky rokov.

Ilustračný obrázok k článku Prvý vianočný stromček stál na námestí už v roku 1927: Zdobilo ho len pár žiaroviek
4
Galéria

Neodmysliteľnou súčasťou vianočného mestečka na Svätoplukovom námestí je vianočný strom. V Nitre má stavanie tohto symbolu Vianoc už viac než 90-ročnú tradíciu.

Začiatok tradície

K zaujímavým informáciám o začiatku tradície stavania vianočného stromčeka v centre mesta sa dozvedáme vďaka článku Štefana Košovana, ktorý bol zverejnený v mestskom mesačníku.

„Podarilo sa mu zistiť, že mesto dalo prvýkrát postaviť stromček na Vianoce 1927 – presnejšie povedané, na Mikuláša,“ píše sa v kultúrno-spoločenskom mesačníku z roku 2008.

Stromček vraj kedysi stál pred mestským domom, v blízkosti dnes už neexistujúcej predajne drogérie. Išlo o priečelie Hlavnej ulice, teraz Svätoplukovo námestie. „Stromček nebol až taký vysoký, aké sa inštalujú dnes, zdobilo ho len 12 žiaroviek. Odvtedy sa tradícia zachovala až do dnešných dní,“ píše sa v mesačníku.

Podporovatelia tradície

Od toho roku tradícia pokračuje až dodnes. Stromček bol každým rokom väčší a pribúdali aj ozdoby. „Ako sa vo vtedajších novinách uvádzalo, protektormi boli nitriansky biskup Dr. Karol Kmeťko a plukovník generálneho štábu Miloš Žák, ktorý vtedy pôsobil ako veliteľ 20. pešej brigády a mestskej posádky,“ uvádza sa v nitrianskom mesačníku.

Teplomer lásky

Ďalšou zaujímavosťou, ktorú uvádza autor článku v mestskom mesačníku je, že pod stromčekom bola umiestnená pokladnička. „Do nej mohli ľudia vložiť peňažné dary pre chudobné a opustené deti. V roku 1928 sa zaviedol ukazovateľ "teplomer lásky k blížnemu“, na ktorom sa denne znázorňoval prírastok peňažných darov. Najvyššiu sumu daroval biskup Kmeťko – 500 Kč," spomína autor článku v kultúrno-spoločenskom mesačníku mesta Nitra z roku 2008.

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Vianočný stromček na námestí v Nitre
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM