Rastislav Búgel Kultúra

Herci z SDKS zverejnili otvorený list: Upozorňujú v ňom na zlú situáciu v divadle

Časť pracovníkov Starého divadla Karola Spišáka (SDKS) v Nitre sa s otvoreným listom obrátila na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milana Belicu, aby im pomohol riešiť situáciu, ktorá v divadle vznikla.

Ilustračný obrázok k článku Herci z SDKS zverejnili otvorený list: Upozorňujú v ňom na zlú situáciu v divadle
Zdroj: TASR

Podľa desiatich signatárov listu je stav, v akom sa SDKS nachádza, natoľko vážny, že je ohrozený celý zvyšok divadelnej sezóny 2015/2016. Hlavnou príčinou krízy v divadle je podľa autorov listu riaditeľ SDKS Martin Kusenda. „Najzávažnejším problémom je pánom riaditeľom vytvorená atmosféra neistoty a neúprimnosti. Táto v tvorcoch prehlbuje pocit nezmyselnosti a frustrácie, čo môže vo veľmi krátkom čase zničiť všetko, na čom je kvalitné divadlo postavené,“ uvádza sa v liste.

Pridali sa desiatky

Podpísaní umelci pripomínajú, že práve prebiehajúca divadelná sezóna bola dlhodobo pripravovaná a je založená na kvalitných projektoch a špičkových tvorcoch. „V tejto chvíli sú, pre neuvážené ekonomické a umelecké kroky pána riaditeľa, zmrazené všetky projekty naplánované na zvyšok sezóny, aj napriek tomu, že ich schválil,“ píše sa v liste, v ktorom jeho autori vyzvali predsedu NSK, ako štatutára zriaďovateľa SDKS, aby Martina Kusendu z pozície riaditeľa SDKS odvolal. K listu je zároveň priložený aj návrh na spoluprácu pri novej voľbe šéfa divadla aj so zoznamom odborníkov, ktorí by mohli pomôcť pri novom výberom konaní. Je medzi nimi divadelná teoretička Elena Knopová, hudobný skladateľ a režisér Andrej Kalinka a herečka a pedagogička Katarína Aulitisová. K listu a k návrhu na spoluprácu pri novom výbere šéfa divadla sa pridalo aj ďalších viac ako 60 hercov, režisérov a teatrológov z celého Slovenska. Sú medzi nimi napríklad herci Boris Farkaš, Lukáš Latinák, Miroslav Noga, Juraj Kemka, Peter Šimun i režiséri Jakub Nvota, Rastislav Ballek, Michal Spišák, teatrológ Vladimír Predmerský a ďalší odborníci.

Belica sa už situáciou zaoberá

Riaditeľ SDKS Martin Kusenda uviedol, že iniciatívu divadelníkov berie na vedomie a zaoberá sa ňou, ale v súčasnej situácii ju nemá ako komentovať. „Nespochybňujem legitimitu ich konania, ale momentálne sa nemám k čomu vyjadrovať. Budeme mať stretnutie so zamestnancami divadla, chcem sa stretnúť aj s predsedom NSK, predtým sa však k tejto témy vyjadrovať nebudem. V otvorenom liste nie je žiadosť, aby som odstúpil, ale aby ma odvolal predseda NSK Milan Belica. To znamená, že o tom musí rozhodnúť on,“ skonštatoval Kusenda. Podľa slov hovorkyne predsedu NSK Oľgy Prekopovej sa už Belica začal situáciou v SDKS zaoberať, zároveň však pripomenula, že riaditeľa divadla nezvolil predseda NSK. „Argumenty uvedené v otvorenom liste Úrad NSK dôkladne preskúma. Súčasný riaditeľ Starého divadla Karola Spišáka v Nitre bol v súlade so zákonom zvolený Zastupiteľstvom NSK, v ktorého kompetencii sú personálne otázky,“ upozornila Prekopová.

Napätá situácia

Situácia v SDKS je napätá už od jari minulého roka, kedy výberová komisia navrhla vymenovať za riaditeľa divadla herca Romana Valkoviča. Krajskí poslanci sa ale rozhodli nemenovať Valkoviča do funkcie po protestoch časti umeleckého súboru SDKS. Ich námietky zhrnul bývalý riaditeľ divadla Ondrej Spišák, podľa ktorého by po zvolení Valkoviča hrozilo zastavenie súčasného pozitívneho smerovania divadla. V júni minulého roka bol napokon do funkcie menovaný súčasný riaditeľ SDKS Martin Kusenda. Časť umeleckého súboru však ani s jeho pôsobením nie spokojná. „Rozumieme, že každé nové vedenie v akejkoľvek inštitúcii môže na začiatku naraziť na nepochopenie a môže tak nastať stret odlišných názorov a vízií. Toto však nie je tento prípad. Tu na seba nenarazili iné predstavy o divadle a jeho fungovaní. Tu narazila skúsenosť, schopnosť, odbornosť na neskúsenosť, zásadnú neodbornosť a necitlivosť pre riadenie a chápanie divadla,“ uvádza sa v otvorenom liste.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM