Kultúra

Herci DAB môžu skúšať naživo: UKF darovala divadlu ochranné štíty

Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre darovala Divadlu Andreja Bagara (DAB) 20 ochranných štítov.

Ilustračný obrázok k článku Herci DAB môžu skúšať naživo: UKF darovala divadlu ochranné štíty
8
Galéria

Tie využijú herci DAB počas skúšania novej inscenácie.

Ochranné štíty vyrobila pre divadlo katedra informatiky. „Vytlačili sme ich na 3D tlačiarni v rámci nášho projektu INNO3D,“ uviedol Štefan Koprda z UKF. Univerzita zasa na oplátku dostala od DAB ochranné rúška ušité v divadelných dielňach.

Ochranné štíty využijú herci pri nácviku inscenácie Láska slečny Elliotovej od Jane Austenovej v réžii Ľubomíra Vajdičku. Divadlo malo premiéru hry pôvodne uviesť 24. apríla, pre pandémiu ochorenia COVID-19 sa tak nakoniec nestalo.

Tvorivý tím však podľa riaditeľa DAB Jaroslava Dóczyho pracoval ďalej.

Prostredníctvom videokonferencie sa uskutočnili všetky čítacie skúšky aj ideový rozbor diela. „Najskôr sme si to nevedeli celkom dobre predstaviť, ale fungovalo to veľmi dobre. Cez videohovory sme si odkryli vzťahy postáv a spravili aj analýzu inscenácie,“ vysvetlil umelecký šéf DAB Juraj Ďuriš.

V súčasnej fáze nácviku už musí tvorivý tím inscenácie pracovať v priestore. A na to budú vhodné práve ochranné štíty získané z UKF.

„Pri použití rúšok na skúškach herci nemôžu dobre artikulovať a pracovať s hlasom. Nie je možné vyjadriť emócie, používať mimiku a ani správne dýchať. Preto nám ochranné štíty veľmi pomôžu. Verím, že začiatkom septembra sa nám podarí premiéru inscenácie Láska slečny Elliotovej úspešne uviesť,“ dodal Ďuriš.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Priestory DAB pravidelne dezinfikujú
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM