Jakub Forgács Šport

FOTO: Ohromný úspech Tótha. Po titule Atlét roka sa stal aj Športovcom roka 2016!

Zlatý olympijský medailista žne úspechy aj mimo trate! Aké boli prvé slová rodáka z Nitry po zisku prestížneho titulu?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Ohromný úspech Tótha. Po titule Atlét roka sa stal aj Športovcom roka 2016!
8
Galéria
Zdroj: TASR

Olympijský šampión v chôdzi na 50 km Matej Tóth a štvorkajak rýchlostných kanoistov v zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka sa stali víťazmi tradičnej slovenskej ankety Športovec roka. V 24. ročníku hlasovalo 122 predstavi­teľov médií.

V ankete Klubu športových redaktorov SSN, ktorá priamo nadväzuje na niekdajšiu československú anketu s tradíciou už od roku 1959, triumfoval Tóth s náskokom 75 bodov pred vlaňajším víťazom Petrom Saganom – majstrom sveta i Európy v cestnej cyklistike. Tretia skončila tenistka Dominika Cibulková – víťazka MS WTA Tour v Singapure.

Atlét Matej Tóth absolvoval v roku 2016 pre zranenie ľavej holennej šľachy prakticky iba jedny preteky. Na OH v Riu sa však postaral o jeden z najväčších úspechov slovenského športu v histórii. V olympijskom chodeckom maratóne na 50 km išiel počas celej trate takticky a po strhujúcom závere sa tešil z najcennejši­eho kovu.

Stal sa historicky druhým olympijským víťazom zo Slovenska v atletike po chodcovi Jozefovi Pribilincovi, ktorý získal zlato na OH 1988 v Soule. V ére samostatnosti sa na OH zaslúžil o prvé slovenské olympijské víťazstvo v inom športe, ako je vodný slalom. V top 10 sa ocitol po štvrtý raz za sebou, v roku 2013 skončil ôsmy, predvlani šiesty a vlani druhý.

„Priznám sa, že som vo víťazstvo nedúfal. Budem to ešte musieť predýchať, no je to skvelé. Niektorí mi naznačovali, že by to v tejto ankete mohlo dopadnúť ako na olympiáde. Je to úžasná správa. Teším sa z osobného hľadiska, keďže ako športovec roka sa zapíšem do histórie. Na druhej strane som rád aj za to, že olympiáda má stále kredit najdôležitejšieho podujatia. Je mi k srdcu najbližšia, vyhral som ju, aj preto sa veľmi teším. Určite bude spokojná aj moja rodina, ktorá prežívala vyhlásenie ankety oveľa viac ako ja,“ povedal Tóth.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery Mateja Tótha z galavečera!

FOTO: Ohromný úspech Tótha. Po titule Atlét roka sa stal aj Športovcom roka 2016
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM