Rastislav Búgel Hokej

FOTO: Nitra uspela na nájazdy, hokejisti spod Zobora sa stali majstrami Slovenska!

Hokejisti HK Nitra získali premiérový majstrovský titul v najvyššej slovenskej súťaži. V šiestom finálovom dueli play off Tipsport Ligy 2015/2016 zvíťazili na ľade HC ’05 iClinic Banská Bystrica 3:2 po predĺžení a nájazdoch a v celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nitra uspela na nájazdy, hokejisti spod Zobora sa stali majstrami Slovenska!
Zdroj: TASR

Úvod zápasu vyšiel lepšie hosťom. Boli pohyblivejší, aktívnejší a vytvorili si niekoľko šancí. V druhej minúte z uhla prekvapil Bacashihuu Blackwater a otvoril skóre – 0:1. Domáci sa o slovo prihlásili až v dvanástej minúte, no Tománek z dvoch metrov bekhendom Lakosila neprekonal. Ten dostal v tomto šiestom finálovom zápase prednosť pred Valentom. Nitrania mohli viesť aj o dva góly, ale Mezei z ľavej strany a Pukák so Stloukalom pred bránkou nedokázali puk dostať medzi žrde. Bystričania mohli vyrovnať pre zmenu Šmachom. Mal odkrytú bránku, no do strely mu šikovne vložil hokejku Ručkay. O pár sekúnd na to mohlo byť zle – nedobre pre Bystričanov ak by sa osamotený Laliberté presadil pred americkým gólmanom v drese HC '05. Nestalo sa tak a prišiel trest, konkrétne 54 sekúnd pred prestávkou uspel pri ľavej žrdi na dvakrát Handzuš – 1:1.

Druhá tretina už veľa príležitostí nepriniesla. Aktívnejší boli domáci hokejisti, ktorí to častejšie skúšali na Lakosila. Ten si poradil so strelami Hvilu či Bortňáka, ako aj s číhajúcim Majdanom pred bránkou. ‚Barani‘ nevyužili ani presilovku a po jej skončení mohli pykať, pretože Milo vykorčuľoval z trestnej lavice, rútil sa sám na Bacashihuu, no mieril veľmi nepresne. V početnej výhode sa následne nepresadili ani hostia, takže stav sa v bojovnom strednom dejstve nemenil.

Tretia tretina priniesla šance. V presilovke sa najprv nepresadil Hvila, neskôr z otočky ani Handzuš. Dobrú možnosť mal i voľný Majdan v medzikruží, avšak mieril rovno do Lakosila. Nitrania pohrozili Bajtekom, na dorážke nesupel Macík. Vyšlo im to až v početnej výhode v 49. minúte. Slovák našiel pri ľavej žrdi nepokrytého Blackwatera, ktorý poslal puk do odkrytej časti bránky pod hornú žŕdku – 1:2. Bystričania dokázali vyrovnať v 53. minúte. Po Zigovej prihrávke puk preskočil hokejku Kuzmu a Lunter pálil z pravého kruhu spoza Milama účinne – 2:2. Hostia mohli ísť opäť do vedenia Kutálkom, no Bacashihuu zblízka nepokoril. Na opačnej strane nebol úspešný tentoraz z ľavého kruhu Lunter. Hetrik minútu pred koncom odmietol Blackwater, takže pod Urpínom sa predlžovalo.

V nadstavenom čase mohli rozhodnúť Tománek a Ďatelinka, obaja sa ocitli zoči – voči Lakosilovi, ale ten svoj tím podržal. Bystričania mali prevahu, ale gól mal na hokejke aj nitriansky útočník Slovák. Išiel sám na bránku, no koncovka mu nevyšla podľa predstáv. Rozuzlenie priniesli až samostatné nájazdy, v nich Bacashihua fantasticky vychytal Ručkaya v tretej sérii, v siedmej sa presadili Slovák s Handzušom, no v desiatej trafil bystrický center žŕdku, takže o titule rozhodol obranca hostí Jamie Milam.

HC'05 iClinic Banská Bystrica – HK Nitra 2:3 pp a sn (1:1, 0:0, 1:1 – 0:0, 0:1)

Góly: 20. Handzuš (Sandgren, Ďatelinka), 53. Lunter (Zigo) – 2. Blackwater (Milam, Laliberté), 49. Blackwater (M. Slovák, Laliberté), rozh. nájazd: Milam

Nitra uspela na nájazdy, hokejisti spod Zobora sa stali majstrami Slovenska!
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM