Rastislav Búgel Kultúra

Filozofická fakulta vyhlásila súťaž: V dielach žiakov ožije Svätoplukovo kráľovstvo

Žiaci základných a stredných škôl sa môžu zapojiť do umeleckej súťaže s názvom Svätoplukovo kráľovstvo ožíva. Celoštátnu postupovú súťaž vyhlasuje Filozofická fakulta Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Filozofická fakulta vyhlásila súťaž: V dielach žiakov ožije Svätoplukovo kráľovstvo
7
Galéria
Zdroj: TASR

Jej hlavným cieľom je budovanie národnej hrdosti a vlastenectva. „Je príspevkom k sebareflexii našej národnej identity, orientuje pozornosť na aktuálne témy v spoločnosti a významné historické medzníky,“ informovali organizátori.

Mladí umelci môžu vytvárať diela v kategóriách literatúra, výtvarné umenie a elektronické práce. Rozprávky, poviedky, eseje, ale i výtvarné diela, počítačové prezentácie, elektronické hry či vlogy môžu mať rôzne motívy.

Žiaci si môžu vybrať z tém Cyril a Metod ako cestovatelia v čase, Z klenotnice pokladov Veľkomoravskej ríše, Veľkomoravská postava v (ne)záujme mladého človeka, Naše kľúče od Svätoplukovho kráľovstva a Cyrilo-metodské dedičstvo ako pamäť literatúry.

Školy môžu súťažné práce prihlasovať do 15. apríla, vyhlásenie výsledkov sa bude konať 7. júna. Ako pripomínajú organizátori, pri hodnotení prác budú základnými kritériami originálnosť a umelecká kvalita.

Foto: ilustračné

UKF v Nitre
7
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM