Rastislav Búgel Kultúra

Festival Divadelná Nitra sa blíži: Na javisko prinesie aj závažné témy

Očistu jednotlivca i spoločnosti prinesie na scénu Medzinárodný festival Divadelná Nitra, ktorý ponúkne medzinárodné premiéry, odkryje krízu morálky aj hriechy minulosti. Uskutoční sa od 27. septembra do 2. októbra. Mottom 22. ročníka bude otázka Očistení?

Ilustračný obrázok k článku Festival Divadelná Nitra sa blíži: Na javisko prinesie aj závažné témy
Zdroj: Dnes24.sk

Festival aj tentoraz nastolí prostredníctvom výnimočných európskych a domácich inscenácií otázky o závažných spoločensko-politických javoch. Hlavný festivalový program prinesie originálne diela divadelných tvorcov z Česka, Chorvátska, Francúzska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rumunska, Slovinska aj Slovenska. Návštevníkom ponúkne počas šiestich dní 13 inscenácií.

Očami tajnej polície

Hlavnému programu bude dominovať unikátny medzinárodný projekt Divadelnej Nitry, Paralelné životy – 20. storočie očami tajnej polície. Uznávaní umelci zo Slovenska, Česka, Maďarska, Nemecka, Poľska a Rumunska pátrali niekoľko mesiacov po skrytých príbehoch v archívoch tajných polícií vo svojich domovinách. Na festivalové dosky prinesú v medzinárodnej premiére autentické príbehy ľudí, ktorí boli počas komunistického režimu prenasledovaní tajnou políciou, ale aj príbehy ich prenasledovateľov.

České a slovenské zastúpenie

Slovensko budú v projekte zastupovať umelci bratislavského Divadla SkRAT, režisér, herec, dramatik Dušan Vicen a niekdajší člen divadla Stoka, hudobný skladateľ, herec a režisér Ľubomír Burgr. Českú republiku bude reprezentovať hudobný skladateľ a autor libreta Aleš Březina, medzi ktorého najvýznamnejšie diela patrí opera o procese s Miladou Horákovou Zajtra sa bude…, a oceňovaný dramatik a režisér Petr Zelenka. Divadlo miestom závažných tém

O spoločensko-politických traumách

„Je to tretí ročník cyklu vysporadúvania sa s minulosťou, s istými spoločensko-politickými traumami a nevyriešenými kauzami. Chceme, aby festival ako jedna z dôležitých platforiem uvažovania o divadle a spoločnosti prinášal závažné témy a ukazoval, že divadlo nie je len miestom zábavy, ale aj miestom rozmýšľania o vlastnom živote a o spoločnosti. Motto Očistení je s otáznikom, ktorý je dôležitý. Pýtame sa teda, či je možné sa očistiť od minulosti, očistiť svoje meno, povesť,“ uviedla na stretnutí s médiami riaditeľka festivalu Darina Kárová.

Aj v uliciach mesta

Divadelná Nitra sa opäť presunie aj do nitrianskych ulíc. Hlavným dejiskom sprievodného programu, ktorý ponúkne vyše 60 podujatí, bude Svätoplukovo námestie pred Divadlom Andreja Bagara. Aj tento rok dostane novú tvár z dielne mladých umelcov. Ponúkne zaujímavé podujatia rôznych druhov umenia vo verejnom priestore – najmä pouličné predstavenia pre detského i dospelého diváka, výtvarné akcie a inštalácie, filmové, hudobné či rozhlasové podvečery, NitraFest dizajn market, aj obľúbenú a vynovenú Bielu noc. Po úvodnom večernom predstavení festivalu sa osemnásty raz odovzdajú ocenenia Dosky. Vstupenky pre verejnosť na jednotlivé inscenácie sa začnú predávať 26. augusta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM