Kultúra

Festival Divadelná Nitra sa blíži: Bude hostiť mladých európskych kritikov

Medzinárodný festival Divadelná Nitra už po tretí raz privíta na svojej pôde mladých kritikov z ôsmich európskych krajín.

Ilustračný obrázok k článku Festival Divadelná Nitra sa blíži: Bude hostiť mladých európskych kritikov
Foto: Rastislav Búgel

Na seminári kritickej reflexie s názvom V4@Theatre Critics Residency sa od 22. do 26. septembra zídu 12 divadelní odborníci do 35 rokov z krajín V4 a Východného partnerstva.

"Pod vedením svetoznámeho francúzskeho teatrológa Patricea Pavisa budú vybraní účastníci sledovať hlavný program Divadelnej Nitry 2017 a na pravidelných stretnutiach ho analyzovať. Druhý odborný lektor projektu, uznávaný nemecký divadelný kritik a kurátor, bývalý šéfredaktor prestížneho žurnálu Theater der Zeit Thomas Irmer, sa zúčastní na diskusiách prostredníctvom svojich masterclasses,“ uviedla PR manažérka festivalu Zuzana Kizáková.

Ako pripomenula, mladí kritici svojou účasťou na festivale formulujú vlastné stanoviská a vo svojich reakciách nastoľujú nový pohľad na inscenácie, čím napĺňajú dlhodobú stratégiu festivalu, ktorou je dialóg medzi domácim a medzinárodným divadlom. „Diskutovať o jednej a tej istej inscenácii s účastníkmi z rôznych krajín je fascinujúci zážitok,“ hovorí Patrice Pavis, ktorý je mentorom projektu od začiatku jeho existencie.

Podľa jeho slov možno na analýzach a rozhovoroch ilustrovať to, čo majú divadelní kritici spoločné i odlišné. „Teda naše spoločné poznatky, pohľady, očakávania, ale aj odlišné vnímanie nuáns, ktoré nie sú záležitosťou iného vkusu, ale vyrastajú zo špecifických historických a politických prostredí, v ktorých každý z nás vyrastal a žije,“ vysvetlil francúzsky teatrológ.

Podľa jeho slov je workshop dôležitý práve preto, že vytvára platformu, ktorá slúži ako laboratórium rôznych spôsobov intelektuálneho zmýšľania, estetického cítenia či metód analyzovania a nazerania na scénické diela a prispieva tak k poznaniu a pochopeniu rôznych kultúr.

Projekt V4@Theatre Critics Residency slúži podľa Kizákovej aj ako priestor na výmenu informácií o dianí v oblasti scénických umení v regióne strednej a východnej Európy. „Úlohou účastníkov je totiž pripraviť si prezentáciu o súčasnej situácii na divadelnej scéne vo svojej krajine a počas festivalu ju predviesť na pravidelných verejných diskusných fórach nazvaných Raňajky s…,“ uviedla.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM