Webnoviny - Kultúra

Fero Lipták v malej galérii AKCENT Nitra

Od začiatku februára má verejnosť možnosť vidieť v malej galérii AKCENT ďalšiu zaujímavú výstavu. Po obľúbenom českom výtvarníkovi Adolfovi Bornovi sa prezentuje známy slovenský scénograf a výtvarník Fero Lipták.Y.SK

(WEBNOVINY) Výstava s názvom „Človek v ohrození“ prináša dve desiatky sviežich a veselých obrazov z najnovšej tvorby autora. Ide o diela rôznych formátov vytvorených technikou olej na plátne a dreve. Táto výstava vznikla na základe spolupráce s bratislavskou Galériou Michalský dvor, kde boli práce F. Liptáka prezentované nedávno na prelome rokov 2009 – 2010. Výstava „Človek v ohrození“ je predajná a potrvá do 10. marca 2010. Prístupná je všetkým záujemcom tradične každý deň od 10:00 do 19:30. Vstup je voľný.

Dominantnou je pre F. Liptáka filmová a divadelná tvorba, ktorú však kombinuje s maľovaním. Je preňho relaxom. Najmä oddychom od kompromisov a presne stanovených tém. Výtvarník sa vyznáva: „Do maľovania mi nikto nekafre, nikto mi nehovorí, že mám maľovať iba na zeleno, alebo len na červeno. Aj keď to tak na mojich obrazoch vyzerá, že maľujem iba na červeno. Dôležité je, že sú to moje nápady.“ Pri maľovaní popúšťa uzdu svojej fantázii a vytvára si vlastný, farebný svet tak, ako ho vidí. Veselý a jednoduchý. Pri scénografii sa musí držať textu, maľovanie je istým spôsobom oslobodenie, kde je jeho hlavnou inšpiráciou ulica.

Info o autorovi výstavy: Fero Lipták sa narodil v r. 1962 v Spišskej Sobote. V rokoch 1977–81 študoval na Strednej umelecko-priemyselnej škole v Košiciach, odbor Grafika. Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave absolvoval v roku 1986, odbor Divadelná scénografia pod vedením prof. L. Vychodila. Po ukončení štúdia začal spolupracovať s rôznymi divadlami na Slovensku a v zahraničí ako umelec v slobodnom povolaní. Pracoval takmer vo všetkých slovenských divadlách, ale aj v divadlách v Čechách a Poľsku. Podieľal sa na desiatkach divadelných hier. Mnohé z nich boli ocenené na domácich aj zahraničných festivaloch. Zaujímavosťou je skutočnosť, že F. Lipták sa aktívne zúčastnil na realizácii predstavení, ktoré sa aktuálne hrajú v oboch nitrianskych divadlách. V Divadle A. Bagara je to Shakespearov Kráľ Lear a v Starom divadle K. Spišáka Kniha Džunglí od R. Kiplinga v dramatizácii a réžii O. Spišáka. Od roku 1991 sa Lipták venuje filmu. Ako architekt a výtvarník spolupracoval na profilových slovenských filmoch deväťdesiatych rokov. S režisérom M. Šulíkom spolupracoval na filmoch Neha, Všetko čo mám rád, Záhrada, Orbis pictus, Zabíjačka, Krajinka, Slnečný štát. S režisérom M. Šindelkom na filme Vášnivý bozk, s V. Vorlíčkom na filme Vták ohnivák, s A. Holland na filmoch Tretí zázrak a Pravdivá história Jánošíka a Uhorčíka. Ďalej spolupracoval s V. Balcom na filme Dážď padá na naše duše a R. Vávrom na filme Čert ví proč. Za tento film bol v r. 2003 nominovaný na Českého leva. Toto ocenenie už predtým získal za film Záhrada v r. 1995. V r. 2006 participoval na celovečernom filme Haličské príbehy poľského režiséra D. Jablonského. Je zakladateľom nezávislej divadelnej spoločnosti Teatro Tatro (TT), v ktorej pôsobí od r. 1989 až doteraz. V minulom roku súbor TT pripravil nový projekt s názvom „Zázračný divadelný automat“, ktorého režisérom je O. Spišák a scénografom F. Lipták. Projekt mal generálku na jeseň 2009 v Nitre. Slávnostné uvedenie však zažije o pár dní v kanadskom Vancouvri na Kultúrnej olympiáde, kde bude reprezentovať Slovensko a obveselovať športovcov i návštevníkov Zimných olympijských hier. Fero Lipták ako maliar realizoval 12 samostatných a viacero kolektívnych výstav doma i v zahraničí. Spomenúť možno mestá ako Bratislava, Prešov, Banská Bystrica, Nitra (malá galéria AKCENT, 2004), Praha (ČR), Viedeň (Rakúsko), Paríž, Nantes (Francúzsko), Zakopane (Poľsko) a Hannover (Nemecko).

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM