Rastislav Búgel Kultúra

Fašiangy v Nitre sú už na spadnutie: Zabíjačka, sprievod masiek a pochovávanie basy

Fašiangy sú veľmi populárnym obdobím aj v meste pod Zoborom. Pripravte sa na poriadnu smršť obľúbených podujatí. Nebude chýbať tradičný sprievod masiek, zabíjačkové špeciality a pochovávanie basy.

Ilustračný obrázok k článku Fašiangy v Nitre sú už na spadnutie: Zabíjačka, sprievod masiek a pochovávanie basy

Fašiangové slávnosti aj tento rok ukončia v Nitre oficiálnu plesovú sezónu. Začnú sa už v nedeľu 10. februára detským karnevalom v Centre voľného času (CVČ) Domino v Nitre a pochovávaním basy v mestskej časti Dražovce. Jadrom osláv však bude fašiangový jarmok s tradičnou domácou zabíjačkou, karnevalovým sprievodom a pochovávaním basy, ktorý sa bude konať v utorok 12. februára na Svätoplukovom námestí v Nitre.

Poriadna zábava

Návštevníci si budú môcť pochutnať na pravých zabíjačkových špecialitách, šiškách, fánkach, syroch a zemiakových pochúťkach. Ako informovala nitrianska radnica, pripravené sú aj výstava prútených atrakcií Jozefa Cigánika či vystúpenia hudobných skupín Gipsy Edisss, Gipsy Tomi a tradičnej štajerskej muziky zo Slovinska.

Tradičný sprievod

Popoludní o 16. hodine prejde mestom veľký fašiangový sprievod. „Pridajte sa k nám a k veselej kompánii masiek, maškár, mažoretiek, trubkárov, chodúliarov, folkloristov a spevákov. Stretneme sa na začiatku pešej zóny a pochováme spolu basu,“ vyzývajú organizátori fašiangových slávností. Účasť v sprievode už prisľúbili folklórne súbory Kamenec, Drienka, Čerdavanka, Tradícia a Senior. Zapoja sa tiež spevácka skupina Nevädza a deti zo základných umeleckých škôl J. Rosinského, Heleny Madariovej či z ARS studia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM