Fašiangy, Turíce...
Fašiangami sa nazýva obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred Popolcovou stredou. Počas nich sa tradične organizovali zabíjačky, svadby a veľa zábav. Jedno menšie fašiangové posedenie si zorganizovali aj v Slovenskom zväze telesne postihnutých v Ni
Ochutnávku tradičných fašiangových jedál členovia SZTP ZO č. 13 (Slovenský zväz telesne postihnutých, základná organizácia číslo 13) pripravilo po prvýkrát. Už minulý rok však mali dve ochutnávky iných druhov jedál – zo zemiakového cesta a z tvarohu. „Dnes sú hlavnými produktmi fánky a šišky, tradičné fašiangové dobroty. Nájdu sa tu však aj iné koláče a slané tyčinky,“ povedala Anna Stejskalová, predsedníčka zväzu.// „Sme radi, že sa môžeme takto stretnúť, porozprávať sa a vymeniť si recepty. Časom by sme ich chceli vydať knižne vo forme nejakej brožúrky. Teda, aspoň pre našich členov, na vydávanie vo väčšej miere nemáme finančné prostriedky,“// hovorí o plánoch Stejskalová. Fašiangové posedenie bolo spojené nielen s ochutnávkou, ale aj s menšou súťažou. Každý prítomný člen zväzu po ochutnaní vyplnil anketový lístok a označil tri jedlá, ktoré mu najviac chutili. Všetky šikovné kuchárky, ktoré priniesli svoj kulinársky výtvor však dostali od zväzu malý darček. „Nejde o to, kto vyhrá, ale o to, že sme sa tu stretli. Každý sa predsa snaží urobiť to jedlo tak, aby bolo dobré a každému chutilo,“ myslí si predsedníčka. Keďže v minulosti boli zabíjačky počas fašiangov častejšími ako dnes, aj Anna Stejskalová si dnes už len spomína na chuť niektorých domácich pochúťok. „Klobásu a rebrá sme udusili s kyslou kapustou. Teraz to kúpené v obchode chutí úplne inak.“ O zábavu sa na posedení postarali takisto členovia zväzu – harmonikár a dve speváčky. Popolcová streda tento rok pripadá na 9. marca. Skúste si aj vy spomenúť na niektoré tradičné zvyky fašiangového obdobia. A možno pochovajte aj basu. :-)