Aktualizované han Iné športy

FANTASTICKÁ Zuzana berie olympijské ZLATO! Strelkyňa Rehák Štefečeková dominovala v trape!

Jednoducho paráda! Čo iné sa dá povedať ku výkonu slovenskej strelkyni Zuzany Rehák Štefečekovej, ktorá ovládla na olympiáde v Tokiu disciplínu trap.

Ilustračný obrázok k článku FANTASTICKÁ Zuzana berie olympijské ZLATO! Strelkyňa Rehák Štefečeková dominovala v trape!
14
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Slovenka vyhrala kvalifikáciu v novom svetovom rekorde 125 bodov. Do šesťčlenného finále postúpila z prvej priečky.

Strieborná medailistka z OH 2008 v Pekingu a OH 2012 v Londýne v tejto disciplíne sa ani v druhý deň kvalifikácie na strelnici Asaka nepomýlila ani raz a ako prvá strelkyňa v histórii dosiahla v eliminácii maximálny nástrel.

K stredajším 75 terčom z troch položiek pridala vo dvoch štvrtkových 50 a prekonala doterajšie historické maximum v kvalifikácii, ktoré výkonom 123 držala od marca 2019 Fínka Satu Mäkeläová-Nummelová.

Za Slovenkou obsadila v kvalifikácii druhú priečku Alessandra Perilliová zo San Marína so ziskom 122 bodov, tretie miesto si zabezpečila Talianka Silvana Stancoová až v rozstrele s Austrálčankou Laetishou Scanlanovou (obe 121). Medzi elitnú šesticu prenikli v 26-člennej konkurencii aj ďalšia Austrálčanka Penny Smithová a Kayle Browningová z USA, obe s nástrelom 120.

Famózne finále

V ňom sa síce Zuzana nevyhla chybným pokusom, ale rovnako sa mýlili aj jej súperky, no v konečnom zúčtovaní bola najlepšia! V šesťčlennom finále trafila Rehák Štefečeková 43 z 50 terčov a v novom systéme súťaže stanovila olympijský rekord. V záverečnom boji o zlato zdolala Američanku Kayle Browningovú (42). Bronz patrí Alessandre Perilliovej zo San Marína, ktorá získala pre svoju krajinu vôbec prvú medailu v histórii OH.

V sobotu sa ešte v Tokiu spolu s Erikom Vargom predstavia v mix trape.

Slová Zuzany

„Prežívam obrovskú radosť. Som rada, že som finále takto zvládla a konečne som aj sama sebe dokázala, že vo finále viem zastrieľať. Veľmi sa teším, že som si udržala chladnú hlavu, vydržala až do konca a je z toho zlatá medaila,“ povedala Rehák Štefečeková pre RTVS v prvej reakcii po svojom triumfe.

Rehák Štefečeková si vystrieľala zlato na olympiáde
14
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Ďalšie aktuálne témy

Slová pred finále

„Už tréningy boli veľmi dobré, ale nechcela som sa priznávať. Toto som absolútne nečakala. Ráno som si povedala, že si nadbehnem na súperky, aby som mala finále isté. Strieľalo sa mi rovnako ako včera, držala som si pokoj, podarilo sa. O rekord mi vôbec nešlo, môj ´osobák´ bol 122 terčov. Nemyslela som však na neho, lebo posledné položky sú zradné, ale teším sa. Finále mám raz také a raz také, pre mňa sa začína nová súťaž. Ale som dobre naladená a som viac ako spokojná. Viac som dosiahnuť ani nemohla, ale toto je minulosť a finále je niečo nové. Ďakujem fanúšikom, verím, že mňa i iných športovcov budú podporovať nielen v dobrých, ale aj v zlých časoch,“ uviedla pred finále slovenská reprezentantka.

Niečo o Zuzane

Tridsaťsedemročná Rehák Štefečeková je v individuálnom trape dvojnásobná majsterka sveta z Mníchova 2010 a Čchangwonu 2018. Na svetovom šampionáte v kórejskom stredisku vybojovala zlato aj v disciplíne mix trap s Erikom Vargom, spolu triumfovali aj na Európskych hrách 2015 v Baku. Dvakrát získala individuálny titul majsterky Európy v trape.

Číslo trinásť

Pre Slovensko je to trinásta zlatá medaila v histórii olympijských hier v ére samostatnosti, z toho desiata v ich letnom vydaní. Pred Rehák Štefečekovou získali najcennejšie kovy bratia Peter a Pavol Hochschornerovci (3), Michal Martikán (2), Elena Kaliská (2), Ladislav a Peter Škantárovci a Matej Tóth. Na ZOH stála trikrát na najvyššom stupni Anastasia Kuzminová.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM