Webnoviny - Rôzne

Energo-SK dostala ďalšiu finančnú injekciu od NSK

Energetická spoločnosť Energo-SK dostala od svojho zriaďovateľa Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) ďalšiu finančnú injekciu

(WEBNOVINY) – Poslanci jej schválili krátkodobú bezúročnú výpožičku 639 tisíc eur. Je to už druhá takáto pôžička, prvú vo výške 760 tisíc eur dostala akciová spoločnosť v novembri 2009. Spoločnosti Energo-SK chýbajú peniaze, ktoré jej za dodávku energií nezaplatili nemocnice Levice a Topoľčany. Vecou sa už zaoberajú súdy. Podľa vedenia župy sú dlhy celkovo milión eur, za čo poslanci vypovedali nájom neziskovým organizáciám, ktoré nemocnice spravujú.

Z radov poslancov zaznela na margo ďalšieho nalievania peňazí do Energa-SK kritika. „Toto je akútna situácia. Minulý týždeň sme boli tesne pred odpojením energie v nemocniciach Levice a Topoľčany,“ apelovala podpredsedníčka kraja Ľubica Burdová. Ak by poslanci finančnú pomoc neschválili, hrozili by Energu-SK penále a sankcie zo strany Slovenského plynárenského priemyslu a Západoslovenskej energetiky, od ktorých energie odoberá a dodáva zariadeniam kraja.

Energo-SK zriadil kraj v roku 2005 s cieľom ušetriť na energetických nákladoch zariadení vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti rekonštrukciou kotolní. Keďže opravy sa započítali do cien za dodávku energií, viacerým zariadeniam sa nepáčilo, že teraz namiesto úspor platia viac. Prevádzkovatelia nemocníc v Topoľčanoch a v Leviciach spochybňujú faktúry zo strany Energa-SK a odmietajú ich uhradiť. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví cenový výmer Energa-SK uznal za správny.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM