Webnoviny - Rôzne

Elektroautomobily v meste pod Zoborom?

Talianska automobilka Fiat chce v Nitre vyvíjať elektroautomobily.

(WEBNOVINY) – Talianska automobilka Fiat chce v Nitre vyvíjať elektroautomobily. Na Technickej fakulte Slovenskej poľnohospodárskej univerzity by malo vzniknúť vedeckovýskumné pracovisko pre vývoj áut na elektrický pohon. O zámere rokovali s vedením fakulty predstavitelia talianskej firmy Mare Engineering, ktorá sa zaoberá vývojom technológií. „Fiat chce vyrábať elektroautomobily a my by sme mali vychovávať pre túto firmu absolventov. Takto chceme orientovať nový študijný program,“ povedal dekan Technickej fakulty Vladimír Kročko pre agentúru SITA. Talianov zaujala najmä činnosť Katedry elektrotechniky a automechanizácie, ktorá sa zaoberá aj mechatronikou. V súčasnosti čakajú, či dostanú dotáciu od štátu. Budúci týždeň majú prísť na univerzitnú pôdu opäť a dohodnúť konkrétne kroky spolupráce.

Stretnutia iniciuje Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). Tá sa zatiaľ k investícii nevyjadruje. „SARIO nekomentuje informácie o investičných zámeroch ani o neukončených investičných projektoch,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca agentúry Marián Jánošík. Generálny riaditeľ agentúry Juraj Kiesel však pred časom povedal, že do Nitry mieri investícia s vyššou pridanou hodnotou z rovnakej oblasti, v akej pôsobí jeden z investorov, ktorý prišiel do regiónu nedávno.

Podobnou investíciou v Nitre je vývojovo-technologické centrum nemeckej firmy Muehlbauer v Krškanoch, ktorá vyrába prototypy strojov a technológií. Kročko potvrdil, že spolupráca s Talianmi bude veľmi podobná ako už fungujúca spolupráca s Muehlbauerom. V súčasnosti sú študenti z fakulty na stáži v podniku v Nemecku. „Snažíme sa s našimi študijnými programami prispôsobiť priemyselným parkom a strojárskej výrobe, preto sme aj premenovali fakultu z mechanizačnej na technickú. Usilujeme sa, aby naši študenti mali prax v podnikoch, čo sa nám zatiaľ darí,“ dodal Kročko.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM