Monika Földešiová Rôzne

Dvonč znova kandiduje

Mestská organizácia ĽS-HZDS v súčasnosti zbiera návrhy na vhodného kandidáta na primátora, po potenciálnych koaličných partneroch sa obhliada aj SDKÚ-DS.

(WEBNOVINY) – Nitra má zatiaľ jedného známeho kandidáta na primátora do decembrových komunálnych volieb. Je ním súčasný primátor Jozef Dvonč, nominant Smeru-SD. Strana ho chce predstaviť v piatok na tlačovej konferencii. Ostatné strany pôsobiace v Nitre ešte tak ďaleko nie sú. KDH podľa okresného predsedu strany Jána Vanča počká na výsledky júnových parlamentných volieb. Podľa nich sa rozhodne, či postaví vlastného kandidáta alebo podporí nominanta inej strany.

Po potenciálnych koaličných partneroch sa už začala obzerať SDKÚ-DS. „Pracujeme na predvolebnej koalícii, našimi najbližšími potenciálnymi partnermi budú KDH a politické strany od stredu doprava,“ povedal pre agentúru SITA krajský šéf strany Tomáš Galbavý. Rokovania sa podľa neho zintenzívnia po parlamentných voľbách, na ktoré sa teraz strana zameriava v prvom rade. „Osobne si myslím, že SDKÚ-DS by mala mať vlastného kandidáta na primátora, budem presviedčať mojich kolegov, aby sme takto postupovali,“ dodal Galbavý.

Mestská organizácia ĽS-HZDS v súčasnosti zbiera návrhy na vhodného kandidáta na primátora. „V prípade, že takého nenájdeme, budeme rokovať o podpore iného kandidáta,“ povedal agentúre SITA krajský predseda hnutia Ján Kovarčík. O prípadných koalíciách do mestského zastupiteľstva zatiaľ ĽS-HZDS nerokuje, najprv chce nájsť kandidáta na primátora. Z rokovaní Kovarčík nevylučuje žiadnu stranu a dodáva, že ĽS-HZDS má veľký koaličný potenciál. V súčasnosti má hnutie v Nitre len dvoch poslancov – Jána Kovarčíka a Lýdiu Forrovú. V klube ĽS-HZDS bol pôvodne aj predseda samosprávneho kraja Milan Belica, ten však vystúpil zo strany aj z klubu. „Teraz máme ambíciu získať ďaleko viac poslancov,“ hovorí Kovarčík.

V súčasnosti má v 31-člennom mestskom pléne 18 kresiel Smer-SD, osem poslancov je v klube KDH, dvaja sú za ĽS-HZDS. Ako nezávislí pôsobia poslanci Ferdinand Vítek, František Halás a Ján Greššo. Klub SDKÚ-DS sa rozpadol po tom, ako sa poslanec Miloš Dovičovič vzdal mandátu. Zvyšní dvaja poslanci z tohto klubu Greššo a Halás teraz pôsobia ako nezávislí.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM