Rastislav Búgel Samospráva

Dvonč popiera, že je pod tlakom koaličnej zmluvy: Viceprimátora ešte nevymenoval

Nitriansky primátor Jozef Dvonč (Smer-SD) poprel informácie o tom, že jeho konanie je viazané na koaličnú zmluvu a nemôže sa pri výkone funkcie slobodne rozhodovať. Reagoval tým na vyhlásenie šéfky poslaneckého klubu Smeru-SD Renáty Kolenčíkovej.

Ilustračný obrázok k článku Dvonč popiera, že je pod tlakom koaličnej zmluvy: Viceprimátora ešte nevymenoval
Foto: Rastislav Búgel

Tá si nárokuje na funkciu viceprimátorky a odvoláva sa pri tom práve na koaličnú zmluvu, ktorú pred komunálnymi voľbami podpísal Smer-SD a KDH. „Poslanecký klub ma navrhol do funkcie zástupcu primátora z toho titulu, lebo je to v zmluve zakotvené. Hovorí sa v nej, že poslanecké kluby navrhnú primátorovi zástupcov primátora a že on ich akceptuje. To sa hovorí v koaličnej zmluve, o ktorej pán primátor vedel. Poslanecký klub zvolil mňa ako návrh pre primátora na viceprimátorku,“ uviedla Kolenčíková po ustanovujúcom rokovaní mestského zastupiteľstva 8. decembra.

Zverejnia koaličnú zmluvu?

Podľa nezávislého poslanca Petra Oremusa by sa mala koaličná zmluva zverejniť, aby bolo jasné, čo je jej obsahom. „Či je pravda, že sa primátor stáva nesvojprávnym človekom a musí akceptovať to, čo sa mu povie. Mali by zverejniť, čo je to za koaličnú zmluvu, ktorej sa máme teraz všetci podriadiť a mám vykonávať svoju prácu podľa nej. Je to vysoko nebezpečné. Nikdy som sa nestretol s takýmto niečím, že by primátor bol zaviazaný a musel poslúchať. Potom načo ho volili občania?“ spýtal sa Oremus. Podľa Kolenčíkovej je koaličná dohoda medzi Smerom a KDH interným, a nie verejným dokumentom. „Nemyslím si, že je záväzná pre primátora, lebo ju nepodpísal. Podpisovali ju krajskí predsedovia,“ povedala Kolenčíková. Zároveň priznala, že v koaličnej zmluve je aj ustanovenie, ktoré sa týka menovania viceprimátorov. Po štvrtkovom rokovaní mestského zastupiteľstva však dodala, že ide o rozhodnutie, ktoré je v kompetencii Dvonča.

Nechce konať pod tlakom

Kto bude napokon vymenovaný do funkcie zástupcu nitrianskeho primátora, zostáva aj po druhom rokovaní mestského zastupiteľstva otázne. Dvonč do tejto funkcie stále nevymenoval Kolenčíkovú, ktorú mu odporučil klub strany Smer-SD, ktorej je sám členom. Primátor zároveň poprel, že by sa pri výbere musel riadiť koaličnou zmluvou. „Pre mňa je záväzný zákon. Ja som bol účastný toho, keď sa robila koaličná zmluva, aj som podporoval koaličných poslancov. Nemám problém sa k tomu aj priznať, ale nepodpísal som koaličnú zmluvu s politickými stranami. Pre mňa je záväzný Zákon číslo 369 o obecnom zriadení a budem postupovať v jeho zmysle. Zvažujem, ktorá voľba zástupcu viceprimátora bude najvhodnejšia, ako spolupracovníka pre mňa. Nechcem to robiť pod tlakom. Predpokladám, že vianočné sviatky mi umožnia v pokoji sa zamyslieť aj nad týmto problémom,“ povedal Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM