Rastislav Búgel Kultúra

Dve výstavy na podobnú tému: Pozrite si fotografie a predmety z činnosti ŠtB!

Autentické fotografie sledovaných ľudí zhotovované špionážnou technikou komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) si môžu pozrieť návštevníci výstavy Praha objektívom tajnej polície, ktorá je nainštalovaná pred budovou Ponitrianskeho múzea v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Dve výstavy na podobnú tému: Pozrite si fotografie a predmety z činnosti ŠtB!
Zdroj: TASR

Výstava predstavuje činnosť Správy sledovania ŠtB. „Čarom nechceného sa komunistickej politickej polícii ŠtB, respektíve jej príslušníkom, ktorí boli zamestnaní na Správe sledovania, podarilo zachytiť okrem sledovaných osôb aj Prahu v 70. a 80. rokoch 20. storočia. Výstavu pripravili inštitúcie Post Bellum a Ústav pro studium totalitních režimů v spolupráci s Archivem bezpečnostních složek,“ uvádzajú organizátori podujatia.

Všetko o ŠTB

Ďalšiu výstavu s názvom „Prísne tajné!“ – výstava o dejinách ŠtB na Slovensku dnes otvorili aj v budove Ponitrianskeho múzea. Ako informovali organizátori, ide o reinštaláciu výstavy Ústavu pamäti národa a jej cieľom je priblížiť verejnosti pôsobenie ŠtB ako represívneho mocenského nástroja Komunistickej strany Československa. Popisuje vznik, organizačnú štruktúru, personálne obsadenie a činnosť Štátnej bezpečnosti na Slovensku v rokoch 1945 – 1989.

Rozsiahla výstava

Prostredníctvom archívnych dokumentov, fotografií, dobových predmetov a odborných textov približuje vnútropolitickú situáciu po druhej svetovej vojne, počiatky a organizáciu ŠtB na Slovensku, metódy jej práce, jej personálne budovanie a agentúrnu sieť, ale aj spoluprácu ŠtB so sovietskou KGB a tajnými službami krajín východného bloku. Návštevníci sa dozvedia aj o pôsobení ŠtB v období takzvanej normalizácie a v čase novembrových udalostí roku 1989.

Obe podujatia sú súčasťou projektu Asociácie Divadelná Nitra Paralelné životy – 20. storočie očami tajnej polície a potrvajú do 20. októbra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM