Tlačové správy

Dvaja nadšenci piva sa pustili do veľkého projektu: Do Nitry vrátili vďaka novému pivovaru skvelý ležiak!

Dobrá správa pre milovníkov chmeľového nápoja - pod Zoborom vznikol nový pivovar a už teraz sa teší veľkej obľube.

Ilustračný obrázok k článku Dvaja nadšenci piva sa pustili do veľkého projektu: Do Nitry vrátili vďaka novému pivovaru skvelý ležiak!
Zdroj: Hop Group

Dvoch Nitranov viedla k tomu, okrem chuti na dobré pivo, aj nie veľká spokojnosť s ponukou domácich pív v rodnom meste. „Vždy, keď sme sa zo školy vracali späť na Slovensko, chýbal nám tu kus tej českej pivárskej kultúry,“ povedal na úvod Anton Magyar. Z odvážnej myšlienky je dnes skutočnosť a mladým nadšencom sa darí oslovovať širokú verejnosť.

Vznik nového pivovaru si v Nitre pochvaľujú. A ak sa pýtate, kde sa zrodila myšlienka navariť si vlastné pivo, odpoveď je – pri jeho pití. „Keď sme túto myšlienku vyslovili nahlas pred pár kamarátmi, už nebolo cesty späť. Náročné bolo všetko to behanie po úradoch,“ spomína Tóno. Práve vybavovanie rôznych povolení bola jedna z jeho úloh pri realizácii pivovaru. Žiadnej práce sa nebáli a všetko sa snažili vybudovať svojpomocne.

Návrat ležiaku

Nový pivovar v Nitre nesie názov Hop Grup. Pri pomenovávaní jednotlivých pív ostali Tóno a Robo rovnako kreatívni. „Prvý názov nášho piva vznikol tak prozaicky, The One. Tento názov sa však ľahko poslovenčil a vzniklo Oné. V tomto duchu sa nesú aj ostatné názvy. Napríklad kávové pivo Black out si pokojne môžete vypýtať ako bľakot, ďalej Fresh & Co čiže friško,“ hovorí Róbert Krajčír. Nový nitriansky pivovar Hop Grup má vo svojej ponuke aj ležiak. „Rok 2016 nesie názov Return of the lager – návrat ležiaku. V rámci toho sme sa rozhodli vrátiť "Ležjak“ do Nitry, ktorý sa tu prestal vyrábať," vysvetľuje Anton Magyar.

Jahodové pivo

„Všetky pivá, ktoré robíme, sú nefiltrované a nepasterizované. V tomto bode máme 14 rôznych pív a dali sme si predsavzatie, že chceme každý mesiac uvariť jedno úplne nové, čo sa nám zatiaľ aj darí plniť. Venujeme sa širokému spektru pivných štýlov, varíme naozaj od klasického ležiaku aj napríklad tmavé pivo, do ktorého pridávame aj čerstvo upražené kakaové bôby. Aby bolo naše pivo naozaj dobré musíme vhodne voliť kvalitné suroviny, z ktorých pivo uvaríme. To sme sa snažili dodržať aj pri výrobe jahodového piva,“ opísal Tóno.

Podľa jeho slov však táto úloha nebola vôbec jednoduchá. „V globále platí, že ovocie či zelenina sa začína šľachtiť skôr na výzor ako na chuťové vlastnosti. Jahody, možno nie prekrásne na vzhľad, ale zato obdarené výbornými chuťovými či aromatickými vlastnosťami vôbec nebolo také jednoduché nájsť,“ dodáva Tóno. Jahodové pivo si ľudia vychutnali aj v rámci podujatia Festival Nitrianskych chutí.

Múzeum pivovarníctva

Pivovar sídli v areáli slovenského poľnohospodárskeho múzea, no zatiaľ ešte nie je otvorený širokej verejnosti, len výnimočne počas akcií v SPM alebo na Agrokomplexe. Vlastnú reštauráciu ani bar neplánujú, všetko uvarené pivo, ale dodávajú do vybraných podnikov v Nitre. „Ďalším veľkým krokom bude zriadenie múzea pivovarníctva, ktoré sa bude venovať celoslovenskej pivnej histórii a aj tej nitrianskej,“ prezradil Anton Magyar.

Chcete vedieť, kde môžete pivo ochutnať? Na tomto linku nájdete zoznam prevádzok Hop Grup

Viac info aj na Facebooku Hop Grup

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Dvaja nadšenci piva sa pustili do veľkého projektu: Do Nitry vrátili skvelý leži
3
Galéria
Zdroj: Hop Group
Zdroj: Hop Group
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM